wtorek, 29 grudnia 2015

Sylwestrowe przekąski 2015 edycja IV - paszteciki z kapustą i grzybami



Witajcie :)
Jak się czujecie po świątecznym obżarstwie?:) U nas w tym roku było tyle pyszności na stołach, że trudno było się oprzeć, by choć nie spróbować każdej z nich. A już za chwilę Sylwester i kolejna okazja by trochę pojeść, ale też pokombinować z nowymi przepisami. Jak co roku mam więc dla Was propozycję co upiec na domową imprezę sylwestrową, a także kilka naszych ulubionych przepisów z tego roku, które dobrze sprawdzą się w ramach tzw. jedzenia na jeden kęs - no może na dwa ;)
Zatem zaczynamy od pasztecików z ciasta francuskiego - to pyszna propozycja zarówno solo jak i do barszczu. A pod przepisem znajdziecie nasze pomysły na sylwestrowe przekąski.

Składniki:

500g kiszonej kapusty
100g pieczarek
50g suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki oleju
opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Zacznij od namoczenia grzybów, zalej je wodą i ostaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Odcedź grzyby, zalej niewielką ilością wody (tak żeby przykryła grzyby) i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości (mniej więcej 40 min). Odstaw do wystudzenia, a następnie drobno je posiekaj.


2. Kapustę wypłucz i odciśnij, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, do momentu, aż kapusta będzie miękka, odcedź. Cebulę i pieczarki drobno pokrój, przesmaż na oleju na złoty kolor. Gdy pieczarki puszczą sok, dodaj do nich ugotowaną kapustę i grzyby. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i solidną porcją pieprzu.


3. Ciasto francuskie rozwiń i podziel arkusz wzdłuż krótszej krawędzi na 3-4 części (w zależności czy chcesz żeby paszteciki były większe lub mniejsze). Pośrodku każdej części rozłóż nadzienie z kapusty, zostawiając brzegi do sklejenia ciasta. Ciasto zwiń w rulon, dociśnij, żeby się nie rozpadało i pokrój każdy rulon na mniejsze kawałki (3-4 sztuki z każdego rulonu).


4. Paszteciki układaj sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180°C.

Nasze oceny:

Basia: Paszteciki świetnie pasują do barszczu, ale my zjedliśmy większość od razu po wyjęciu z piekarnika. Były pyszne. Moja ocena: 10/10.

Julka:
Domowe paszteciki zawsze smakują lepiej niż te kupne i tak było też tym razem :) Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możecie przygotować je zanim przyjdą goście :) Moja ocena: 10/10.





POMYSŁY NA SYLWESTROWE PRZEKĄSKI 2015

Basia:

Galette ze szpinakiem, burakami i serem feta - klik

Domowe spring rollsy - klik

Curry z kurczakiem - klik

Sałatka grecka z grillowaną fetą - klik

Miniserniczki z owocami - klik

Julka:

Paszteciki z soczewicą i czarnuszką - klik
Babeczki czekoladowe dla alergików - klik 

Zupa z gruszki i pietruszki - klik 

Tarta ze szpinakiem i pomidorami - klik 

Muffinki bananowe z czekoladą i płatkami - klik



Zajrzyjcie również do naszych propozycji z ubiegłych lat:

rok 2012 - klik  
rok 2013 - klik
rok 2014 - klik

10 komentarzy:

  1. Takie paszteciki są idealne do barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. paszteciki do barszczu to obowiązkowa pozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze paszteciki na świecie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe, ja też robię na sylwestra paszteciki, tylko że na półkruchym cieście i za radą Janka Kuronia zmielę pieczone mięso, które mi pozostało ze świąt

    OdpowiedzUsuń
  5. Też będę robić na sylwestra podobne. Zawsze się sprawdzają ;-) Twoje pewnie mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie paszteciki, zawsze się sprawdzają na imprezkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesująca i smacznie zapowiadająca się propozycja :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie odbywa się sylwestrowy konkurs z nagrodami od firmy Sante :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Karnawałowo też się sprawdzą :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...