niedziela, 30 grudnia 2012

Sylwestrowe przekąski

Witajcie:)
Dzisiaj chcemy pokazać Wam kilka pomysłów na sylwestrowe (i nie tylko) przekąski. Lubimy tego typu smakołyki, ponieważ nie są czasochłonne, nie wymagają wielu składników i można je dowolnie przekształcać, według upodobań gości. Jedzenie na „jeden kęs” świetnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy i spotkania z bliskimi. Niektóre przepisy już wcześniej pojawiły się na naszym blogu,  dlatego tylko wspomnimy o nich pokrótce. Może i Was któryś przepis zainspiruje:)

        1. Krakersy – słone, ostre, z orzechami, a może na słodko? Zrób takie, jakie lubisz najbardziej. Ciasto możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Krakersy przyjemnie chrupią i świetnie nadają się jako zakąska – wychodzi ich ponad 80 sztuk – dokładny przepis znajdziesz tu.

   
   2. Koreczki – z serem, pomidorem, oliwką, wędliną, winogronem, ogórkiem. Niezależnie jaką kombinację wybierzesz i tak zawsze smakują dobrze. Nabijasz na wykałaczkę ulubione składniki i koreczki gotowe. Te przygotowała Ania i zniknęły z talerza w oka mgnieniu.




    3. Faszerowane jajka – ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij żółtko. Genialnie smakują z farszem pieczarkowym: podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki, gdy przestygną dodaj żółtko i przypraw według uznania. Równie dobrze będą smakowały z majonezem, ozdobione na przykład szczypiorkiem.



     4. Ślimaczki z ciasta francuskiego – przepis znajdziesz tutaj. Warto mieć pod ręką ciasto francuskie, ponieważ w kilka chwil możesz zrobić te obłędne przekąski. Wystarczy posmarować ciasto keczupem i posypać startym serem. Tym razem dodamy do ślimaczków jeszcze parówkę, żeby je trochę urozmaicić.


         5. Wytrawne muffinki – są trochę bardziej czasochłonne, ale ich smak rekompensuje wszystko. Możesz dodać do nich kukurydzę, groszek, mieszankę meksykańską, albo przygotować je korzystając z tego przepisu.

   
    6. Sałatki – jarzynowa, z tuńczykiem, kurczakiem, z szynką – każdy z nas ma swoją ulubioną. Nie robi się ich długo, a smakują każdemu. Można je też podać jako dodatek do obiadu, jednak większość z nich pasuje jako samodzielne dania, ponieważ są bardzo syte.



      7. Pasta oliwkowa – dla miłośników oliwek – o bogatym, charakterystycznym smaku oliwek i lekką nutką czosnku – świetnie komponuje się z tostami lub owinięta płatami łososia.

      Składniki:

250g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
otarta skórka z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bułki
60g twarożku śmietankowego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Oliwki drobno posiekaj i wymieszaj z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), skórką i sokiem z cytryny, twarożkiem i majonezem oraz bułką tartą.

2. Pastę lekko zmiksuj i przypraw solą i pieprzem.

3. Przechowuj w lodówce w zakręconym słoiku.

Życzymy Ci Szczęśliwego i smacznego Nowego Roku:)




5 komentarzy:

  1. Mmmm pysznie,szczególnie koreczki i ślimaczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślimaczki zachwyciły mnie w zeszłym roku. Są świetne! Koreczki nieodzowny element "domówek".. Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny post! :) Smakowicie to wszystko wygląda, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasta oliwkowa - pyszność! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koreczki? Obowiązkowo! Sałatka? Obowiązkowo! Coś na ciepło? Koniecznie! Świetne pomysły. Ja polecam mój imprezowy klasyk - nadziewane muszle makaronowe https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/02/26/nadziewane-muszle-makaronowe/. Życzę pyyyysznej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...