niedziela, 20 grudnia 2015

Orzechowiec przekładany kajmakiem



Zawsze mamy spory problem, żeby się zdecydować, jakie wypieki przygotować na Święta. Nie może na naszych stołach zabraknąć piernika i makowca - to pewne, ale jeśli chodzi o inne ciasta, zawsze staramy się upiec coś nowego. W tym roku zdecydowałyśmy się na orzechowca, ponieważ dostałyśmy duży worek orzechów włoskich. Usiadłyśmy do ich rozłupywania z entuzjazmem, jednak nie trwał on długo, ponieważ skorupy były twarde, a orzechy uparcie siedziały w ich wnętrzu. Dużo czasu upłynęło, zanim wyłuskałyśmy potrzebne 300g orzechów, dlatego pokładałyśmy w tym cieście duże nadzieje. I nie zawiodłyśmy się - ciasto było warte tego wysiłku, wyszło wilgotne, odpowiednio słodkie, z orzechowym posmakiem i kajmakiem, który rozpływa się w ustach. Przepis znalazłyśmy w gazetce "Moje smaki życia".

Składniki:

200g mąki
200g margaryny
200g cukru
4 jajka
300g orzechów włoskich
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
puszka kajmaku

Przygotowanie:

1. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na jednolitą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawaj mąkę małymi porcjami do jajek, stale mieszając, a następnie wlej śmietanę.


2. Posiekaj 200g orzechów włoskich, wsyp je do masy i wymieszaj łyżką. Niską, prostokątną formę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Wyłóż ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Zostaw do wystudzenia.


3. Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwie części. Pierwszy blat wysmaruj kajmakiem (ilość według uznania - my użyłyśmy pół puszki), posyp pozostałymi orzechami włoskimi i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch udekoruj lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Nasze oceny:

Basia: Pyszne ciasto, długo zachowujące świeżość. W Święta nie grozi mu długie leżenie na stole, ale jeśli nie zjecie od razu całego, przechowujcie w zamkniętym pojemniku - spokojnie wytrzyma świeże kilka dni. Moja ocena: 9/10.

Julka: Bardzo, bardzo, bardzo dobre ciasto :) Wszystkim smakowało do tego stopnia, że zniknęło w ciągu jednego dnia. Moja ocena: 10/10.


10 komentarzy:

  1. Łuskanie to najgorsza robota, do której nikt sie nie garnie, ale do zjadania ciasta to juz jest pełno chętnych :D
    fajny przepis, a że lubie ciasta orzechowe to skubnę kawałek Waszego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam sporo orzechów, pomyślę nad takim wypiekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, ale cudo! Uwielbiam orzechowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaaa! a ja dalej mam dylemat co przygotować :O
    Ale ciacho wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie ciasta z dużą ilością orzechów :D

    OdpowiedzUsuń
  6. sympatyczny ten orzechowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie skończyłoby się na jednym kawałku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały orzechowiec :) U mnei zniknąłby w mig ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...