wtorek, 22 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z grochem


Kochani,
Zbliża się Wigilia - jeszcze chwila i będziemy spędzać ten magiczny, świąteczny czas z rodziną, a także zajadać smakołyki przygotowane specjalnie na tę okazję. To już ostatni dzwonek na przygotowanie dań wigilijnych - dlatego jeśli macie jeszcze coś do zrobienia, biegnijcie do kuchni. Nam została do ugotowanie kapusta z grochem. Wykonanie jej jest proste i większość osób przygotowuje kapustę z grochem podobnie, jednak w każdym domu smakuje ona trochę inaczej, smakuje wyjątkowo. U Basi w rodzinie najlepszą kapustę z grochem przygotowywała jej babcia i właśnie tym przepisem się z Wami dzielimy.

Życzymy Wam wspaniałych Świąt!

Składniki:

1kg kiszonej kapusty
500g grochu
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

1. Groch zalej zimną wodą (woda powinna wystawać trochę ponad poziom grochu), odstaw na kilka godzin aby napęczniał (najlepiej na całą noc).  Po tym czasie groch odcedź, zalej ponownie wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut - mieszaj co jakiś czas, żeby groch nie przywarł do dna garnka. Groch będzie gotowy jak zmięknie, zgęstnieje, a ziarna zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia, nie odcedzaj.

2. Kapustę kiszoną przepłucz zimną wodą i mocno odciśnij w dłoniach. Spróbuj i jeśli będzie bardzo kwaśna przepłucz ją jeszcze raz. Przełóż kapustę do garnka i zalej niewielką ilością wody (ok. 2 szklanki). Do kapusty dodaj liść laurowy, ziarna, pieprzu, ziele angielskie i trochę soli. Gotuj na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Po mniej więcej 20-30 minutach dolej jeszcze jedną szklankę wody (jeśli woda odparowała), przykryj pokrywką i gotuj kolejne 30 min - do miękkości kapusty. Jeśli kapusta jest już miękka, a cała woda jeszcze nie odparowała, zdejmij pokrywkę i duś kapustę do momentu odparowania wody.


3. Przełóż groch do garnka z kapustą, wymieszaj. Zmniejsz gaz pod garnkiem i duś całość na małym ogniu. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju i łyżki masła. Zeszkloną cebulę przełóż do garnka z kapustą, wymieszaj. Kapustę z grochem dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz dodaj zasmażkę.

zasmażka- na patelni rozpuść łyżkę masła i oprósz je mąką. Cały czas mieszając, podsmażaj mąkę przez kilka minut, a następnie wlej do kapusty z grochem. Jeśli trzeba, dopraw ponownie solą i pieprzem.


Nasze oceny:

Basia: Kapusta z grochem - nie wyobrażam sobie bez niej wigilijnego stołu, podobnie jak bez reszty dań. Bardzo ją lubię i mogłabym zjeść kapustę w każdej ilości, jeśli tylko miałabym miejsce w brzuchu :). Moja ocena: 10/10.

Julka: W mojej rodzinie nie ma aż takiego przywiązania do tradycji, ale kapusta z grochem czasem pojawi się na stole. Kapusta w dzisiejszej wersji będzie smakować jej miłośnikom ;) Moja ocena: 8/10.


9 komentarzy:

  1. Groch z kapustą jest przysłowiowy, a ja nigdy tego połączenia nie próbowałam... Dzięki Wam poznam ten smak :) Przepis po prostu pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ją się kocha, albo nienawidzi hehe ;) Ja nie lubię, ale mój tato...kocha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również nigdy nie próbowałam tego połączenia ! Wygląda pysznie. Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ją lubię i dawno jej nie jadłam :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niech radość, spokój i rodzinna atmosfera towarzyszy Wam w czasie Świąt Bożego Narodzenia a także w całym nadchodzącym Roku.
    Dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...