niedziela, 1 lutego 2015

Galette ze szpinakiem, burakami i fetą

Witajcie :)
Kolejny przepis festiwalowy to nasze słynne galette, czyli rodzaj wytrawnej tarty z dodatkami. Według nas najlepiej smakuje właśnie ze szpinakiem, balsamicznymi burakami i fetą, ale podczas poprzedniej edycji ŁSFF zrobiłyśmy wersję z różnymi rodzajami pomidorów oraz bazylią i też były rewelacyjne. Galette świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka jak i danie główne, wszystko zależy od tego jakiej wielkości je zrobicie i ile nadzienia nałożycie. Ich dużym plusem jest to, że są dobre na ciepło i na zimno więc możecie je przygotować dzień wcześniej.

Składniki (na 10 sztuk):
400g mąki 
200g zimnego masła 
pół łyżeczki soli 
parę łyżek zimnej wody 
farsz: 
400g mrożonego/świeżego szpinaku 
2 buraki 
2-3 ząbki czosnku 
1/4 kostki sera feta (lub fetapodobnego) 
sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie: 
1. Do mąki dodaj sól oraz rozdrobnioną kostkę masła i 3-4 łyżki wody. Całość zagnieć nożem/w malakserze lub rękoma, jedynie do połączenia składników. Z ciasta uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. godzinę. 

2. Buraki owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piecz je aż zmiękną, czyli ok 1 - 1,5 godziny (zależy od wielkości buraków). Jeśli widelec wchodzi w buraki bez problemu tzn. że te są gotowe. Ostudź je, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. 

 3. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz - szpinak rozmróź i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz przeciśniętym czosnkiem.


4. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrój je na 10 plastrów, każdy rozwałkuj na kształt koła. Na środek każdej porcji nałóż szpinak, kilka kostek buraka (możesz je polać octem balsamicznym). Zawiń ciasto tak jak widać to na zdjęciach - brzegi zawiń do środka w kształt falbanki, ale tak by farsz był widoczny. Ciasto przed pieczeniem możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.


5. Galette piecz ok 25 minut, w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu pokrusz fetę w palcach i posyp każdą tartę z wierzchu (jeśli nie zjesz galette od razu feta może się odrobinę zabarwić od buraków, ale wg nas bardzo fajnie to wygląda).

Nasze oceny:

Basia: Uwielbiam tarty wytrawne - galette bardzo przypadły mi do gustu. Są po prostu wyśmienite. Moja ocena: 10/10.

Julka: Zakochałam się w tych minitartach od pierwszego ugryzienia :) Najlepsze są gdy ciasto jest cienko rozwałkowane po bokach i gdy mają dużo nadzienia :) Moja ocena: 10/10.

12 komentarzy:

  1. Wyglądają uroczo, aż chce się podkraść jedną tartę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to może być super przystawka albo i danie główne- niebanalne! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraków nie lubię, ale reszta jak najbardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności. Buraki uwielbiam a to wygląda tak apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wyglądają, tak rustykalnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie wyglądają, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ustawiam sie w kolejce po kilka sztuk, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstraśna przekąska, skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie dość, że smaczne i pomysłowe to jeszcze eleganckie

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie ukradła bym kilka sztuk :D mniammi

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...