Hej Kochani!
Upały nie odpuszczają, nasz harmonogram wakacyjny dosyć napięty, ale na wspólne gotowanie zawsze znajdziemy czas. :) A Wy macie jakieś plany na wakacje? A może już jesteście po urlopie? :)
Dzisiaj przekąska - idealna na szybki podwieczorek, albo na imprezę. Rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem warzywnym. Wykorzystajcie swoje ulubione warzywa, warto wybrać świeże, bo przecież teraz są najlepsze. U nas pieczarki, cukinia, kolorowe papryki. W tym przepisie jest duża dowolność w dobieraniu składników, dlatego nie ma co się długo zastanawiać. Pamiętajcie tylko, żeby warzywa wcześniej podsmażyć i lekko wystudzić przed nałożeniem ich na ciasto francuskie.
Składniki:
ciasto francuskie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
6-7 pieczarek
1 cebula
1 cukinia
ząbek czosnku
świeże lub suszone zioła (u nas majeranek, oregano)
sól, pieprz, oliwa
Upały nie odpuszczają, nasz harmonogram wakacyjny dosyć napięty, ale na wspólne gotowanie zawsze znajdziemy czas. :) A Wy macie jakieś plany na wakacje? A może już jesteście po urlopie? :)
Dzisiaj przekąska - idealna na szybki podwieczorek, albo na imprezę. Rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem warzywnym. Wykorzystajcie swoje ulubione warzywa, warto wybrać świeże, bo przecież teraz są najlepsze. U nas pieczarki, cukinia, kolorowe papryki. W tym przepisie jest duża dowolność w dobieraniu składników, dlatego nie ma co się długo zastanawiać. Pamiętajcie tylko, żeby warzywa wcześniej podsmażyć i lekko wystudzić przed nałożeniem ich na ciasto francuskie.
Składniki:
ciasto francuskie
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
6-7 pieczarek
1 cebula
1 cukinia
ząbek czosnku
świeże lub suszone zioła (u nas majeranek, oregano)
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
1. Cebulę, pieczarki, papryki i cukinię (nieobraną) pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i zacznij podsmażać warzywa. Na początku zeszklij cebulę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj papryki i smaż, aż zmiękną.
2. Do papryk dodaj pokrojoną cukinię, a po kilku minutach pieczarki. Posól warzywa i odczekaj kilka minut, aż puszczą wodę, a następnie odparują. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Odstaw do wystygnięcia.
3. Zimny farsz nałóż na kwadraty z ciasta francuskiego. Złóż ciasto na pół po przekątnej i zaklej brzegi. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
Nasze oceny:
Basia: Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Delikatnie przyprawione i chrupiące rożki. Moje ulubione. :) Moja ocena: 10/10.
Julka: Takie rożki to świetna przekąska na imprezę, zwłaszcza dla osób
które nie przepadają za mięsnymi przystawkami. Następnym razem posmaruję
rożki z góry jajkiem i posypię czarnuszką :) Moja ocena: 10/10!!! :)
U mnie niestety nuda straszna i muszę wypełniać ją gotowaniem hihi ;) Przynajmniej brzuchy zadowolone.
OdpowiedzUsuńTakie rożki to ja rozumiem! Idealna przekąska :)
Wypełnianie nudy gotowaniem to sama przyjemność :D
Usuńja uwielbiam ciasto francuskie, za to też że w tak wielu odsłonach można je przedstawiać, takiego rożka z chętnie bym teraz zjadła mmm ;-)
OdpowiedzUsuńAle swietny pomysł.
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz kilka takich rożków, bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWpadam i się częstuję :-)
OdpowiedzUsuńzapraszamy :D
UsuńTo ja poproszę kilka rożków, nim zrobię swoje :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :D
UsuńMoje ulubione rozki z ciasta francuskiego:) chyba nawet wolę te na słono niż na słodko.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Dziewczyny:)
Di
ja już jestem po urlopie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z ciastem francuskim :D
Fajny pomysł - kiedyś robiłam takie rożki z ciasta francuskiego, ale na słodko. Ale teraz wypróbuję takie :)
OdpowiedzUsuńpycha!! zjadłabym kilka:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne rożki :)
OdpowiedzUsuńSzukałem tego przepisu, podobno można jeszcze posmarować jajkiem roztrzepanym przed wsadzeniem do piekarnika?
OdpowiedzUsuńMożna posmarować jajkiem, rożki nabiorą wtedy ładnego, złotego koloru.
Usuń