piątek, 4 lipca 2014

Napój à la Bubble Tea

Witajcie :) Zapewne większość z Was piła lub słyszała o Bubble Tea, ale czy próbowaliście kiedyś zrobić je w domu? :) My postanowiłyśmy podjąć taką próbę i nie żałujemy, bo efekt - mimo, że inny niż zakładany - był zadowalający. Jednak pozwólcie, że napiszemy kilka słów o tym napoju, który podbił cały świat.

Bubble Tea to napój, który powstał w latach 80. na Tajwanie. Pierwszą wersją Bubble Tea była czarna herbata z mlekiem i kuleczkami tapioki, o tej ostatniej za chwilę napiszemy. Napoje, które możemy spotkać w punktach Bubble Tea to mieszanki herbaty: czarnej, zielonej lub czerwonej, ze słodkimi syropami, w niektórych wersjach z dodatkiem mleka, czasem jogurtu, i obowiązkowo z kolorowymi kuleczkami: tapioką (biała lub czarną), kulkami wypełnionymi syropem, żelkami lub galaretką. 
No dobra ale co to jest tapioka? To nic innego jak kulki ze skrobi pozyskiwanej z bulwy manioku, czyli odmiany ziemniaka. Kulki te występują w dwóch kolorach: białym i czarnym, jednak my w sklepach widziałyśmy jedynie te pierwsze; jak i w dwóch wielkościach: drobne (nadające się do puddingów) i większe jak nasze. Kuleczki z tapioki spotykane w Bubble Tea nam najbardziej kojarzą się z żelkami, chociaż przyznamy się, że miałyśmy cichą nadzieję, iż uda nam się przyrządzić tą strzelającą wersję, niestety jak dowiedziałyśmy się w Internecie, są one robione z wyciągu z wodorostów, a nie tapioki ;) Niemniej jeśli lubicie eksperymentować polecamy Wam poniższy przepis na dwie wersje napoju à la Bubble Tea, które przyrządziłyśmy kierując się wskazówkami Czajnikowego (https://www.youtube.com/watch?v=wOQ97TXDhO4).

Ps. Gdybyście szukali tapioki, to jest ona dostępna na allegro, w sklepach "Kuchnie Świata" - my kupiłyśmy naszą tapiokę w sklepie stacjonarnym w cenie 6.70zł za 375g.

Składniki:
- Napój malinowy z syropem pomarańczowym-
4 łyżki tapioki
3 saszetki herbaty malinowej
ok 5 łyżek syropu pomarańczowego ( u nas pomarańczowego z dodatkiem mango i camu camu)
opcjonalnie: łyżka syropu limonkowego/cytrynowego, lód

- Mleczne Bubble Tea z czarną herbatą i syropem karmelowym-
4 łyżki tapioki
2 saszetki czarnej herbaty
ok 3 łyżki syropy karmelowego
niecała szklanka mleka


Przygotowanie:
1. Zacznij od ugotowania tapioki, ponieważ zajmuje to trochę czasu. Kuleczki tapioki wsyp do gotującej się i lekko osłodzonej wody. Gotuj około 1-1,5 godziny - wszystko zależy od tego na jaką partię tapioki trafisz, ale należy gotować kulki do momentu aż staną się praktycznie przezroczyste. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne pół godziny.


2. Zaparz mocną herbatę, malinową i czarną osobno - my zalałyśmy malinową 0,5 litra gotującej się wody, a czarną herbatę zaparzyłyśmy w dużym kubku.

3. Aby kulki tapioki były smaczniejsze (sama tapioka jest zupełnie bez smaku) zalej je syropem. Wyjmij tapiokę z garnka, podziel ją na dwie miski i każdą porcję zalej innym syropem. Tak przygotowane trzymaj minimum 15 minut.

4. Wersja malinowa: rozłóż nasączoną tapiokę do szklanek, zalej odrobiną syropu limonkowego, a następnie zalej ciepłą lub zimną herbatą.

5. Wersja mleczna: podgrzej lekko mleko i jeśli masz urządzenie do spieniania mleka wykorzystaj je, jeśli nie to postaraj się spienić mleko przy pomocy trzepaczki. Do szklanek wsyp karmelową tapiokę, następnie mleko, a na koniec czarną herbatę. Powstanie dzięki temu warstwowy napój.

Nasze oceny:

Basia: Obie wersje fajnie smakowały, jednak wybieram malinową. Jest bardziej kwaskowa i dlatego wygrała. Ale warto kombinować z syropami i dodatkami w poszukiwaniu swojego idealnego smaku :). Moja ocena: 9/10.

Julka: Mnie zdecydowanie bardziej smakowała wersja mleczna, ale malinowa nie była zła. Pamiętajcie, że w tapioka przypomina w smaku żelki, a nie są to niestety pękające kulki ze słodkim syropem w środku. Moja ocena: 9/10.

Letnie Orzeźwienie 2014

18 komentarzy:

  1. Ile ja bym dała za tapiokę! Niestety nigdzie jej jeszcze nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my kupiłyśmy w Kuchniach Świata za 6,50 zł :) - ale dostępna jest też na allegro.

      Usuń
  2. bardzo mnie zawsze ciekawiła ta herbata :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kojrzy mi się z takimi kuleczkami, którymi można wypełnić wazon :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest :D jednak tapioka jest bezbarwna po ugotowaniu i nadaje się do jedzenia :) Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. nigdy nie piłam, aczkolwiek słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo egzotyczny pomysł:) chętnie wykorzystam pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. woow! nie wiedziałam, że można sobie samemu coś takiego zrobić :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda - nigdy takiego napoju nie piłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze, muszę spróbować :D Bardzo fajnie to wygląda i jestem bardzo ciekawa jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy jakie dolejesz syropy i smaki herbat, bo tapioka sama w sobie jest bez smaku, ale ma fajną "konsystencję" :)

      Usuń
  9. mmmmm... wypiłabym ze szklaneczkę w upalny dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł:) ale jak to smakuje, w życiu nie próbowałam tapioki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mogę się wprosić na szklaneczkę :) ? Strasznie mnie kusi, jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie że możesz :) podzielimy się :) zapraszamy

      Usuń
  12. Super napój w sam raz na upał :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bubble piłam i lubię, chętnie spróbuję domowego

    OdpowiedzUsuń

  14. porywam szklaneczkę - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...