czwartek, 12 lutego 2015

Mini pączki waniliowe z serka homogenizowanego



Witajcie :) 
Tłusty Czwartek zobowiązuje do upieczenia domowych pączków i bardzo nam to odpowiada ;) Rok temu usmażyłyśmy tradycyjne pączki nadziewane powidłami (klik), które oczywiście gorąco polecamy. Jednak w tym roku postanowiłyśmy zrobić coś nowego, czyli mini pączki serowe z waniliowego serka homogenizowanego od Pani Dorotki (klik). Efekt końcowy jest naprawdę obłędny, a do tego 35 pączków zrobicie w 30 minut więc to całkiem niezłe rozwiązanie, zwłaszcza dla zapracowanych. Takie mini pączki podczas smażenia przyjmują przeróżne, śmieszne kształty, ale według nas dodaje im to tylko uroku :)

Składniki (na 30-35 sztuk):
350g waniliowego serka homogenizowanego
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 szklanki oleju
dodatkowo: łyżeczka cynamonu, szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
1. Do szerokiego i płaskiego garnka (u nas garnek 2,5l) wlej olej i rozgrzej go do temperatury ok 180 ºC - postaw garnek na średnim gazie na jakieś 10 minut.

2. Podczas gdy olej się rozgrzewa w dużej misce rozkłóć jajka z serkiem. W osobnej wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp suche składniki do mokrych i połącz je dokładnie, aż pozbędziesz się grudek.


3. Przyszykuj posypkę - podziel cukier puder na pół i wsyp do dwóch misek, do jednej dodaj cynamon i wymieszaj go z cukrem pudrem.

4. Sprawdź temperaturę oleju, jeśli po wrzuceniu odrobiny ciasta zobaczysz wokół niego bąbelki i ciasto nie będzie przywierać do dna garnka, możesz zacząć smażyć pączki. Małą łyżeczką (taką do herbaty) umoczoną w oleju nakładaj porcje ciasta i wrzucaj je do garnka. Pączki w trakcie smażenia powinny się obracać, jeśli jednak któryś tego nie robi trzeba je przewracać łyżką by równomiernie się smażyły. Pączki powinny być gotowe po 2-3 minutach, gdy osiągną złoty kolor. 


5. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wrzuć następną porcję, a w tym czasie posyp usmażone pączki cukrem pudrem. 
*Pączki najlepiej robić w dwie osoby, jedna smaży pączki, a druga obtacza je w posypce, gdyż trzeba to robić gdy pączki są nadal ciepłe.



Smacznego!:)


12 komentarzy:

  1. Fajne te wasze pączusie, ja zapraszam na oponki serowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to dobrze,że wirtualne nie tuczy, choć pewności nie mam do końca...
    Niektóre pączk, to jak granat z zawleczką, ale bardzo naturalnie i smacznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, że pączki smakują cały rok inaczej człowiek nie jest w stanie spróbować wszystkich smaków i rodzajów:)
    pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne pączusie, ja też robiłam takie małe smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie robię, oczywiście gościły u Nas dzisiaj:) są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne i pewnie bardzo smaczne! muszę je zrobić, ale już za rok ;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj podobne pączki i to było to :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne pączki, takie z serka uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! i do tego można ich zjeść 3 razy więcej!:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię te pączusie, smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter