sobota, 21 lutego 2015

Pulpeciki z suszonymi pomidorami i bazylią

Witajcie Kochani,
Po krótkiej przerwie przychodzimy do Was z pomysłem na danie obiadowe we włoskim stylu. Co powiecie na pulpeciki z mięsa mielonego z suszonymi pomidorami w sosie z dodatkiem czerwonego wina? :) My podawałyśmy je z makaronem spaghetti, ale równie dobrze będą smakowały z ryżem. Według nas dodatek suszonych pomidorów i bazylii to fajny i bardzo smakowity pomysł na urozmaicenie zwykłych pulpetów. Spróbujcie koniecznie. Przepis na mięso zaczerpnięty z książki "Pascal kontra Okrasa", a sos zrobiłyśmy po swojemu :)

Składniki:


500g mięsa mielonego wieprzowego
10 listków świeżej bazylii
100g suszonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 jajko
pieprz, sól

sos:
puszka krojonych pomidorów
250ml passaty pomidorowej
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
200ml czerwonego wina
bazylia, oregano, ostra mielona papryka
sól, pieprz, cukier
ser żółty do posypania po wierzchu

Przygotowanie:


1. Suszone pomidory pokrój i razem z mielonym mięsem wrzuć do miski. Do mięsa dodaj posiekane listki bazylii, 1 łyżeczkę musztardy, dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko i dokładnie wyrób całość na gładką, jednolitą masę.



2. Z mięsa formuj małe pulpety. Jeśli mięso będzie się za bardzo kleiło do rąk - posmaruj je odrobinę oliwą. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż pulpety z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone pulpety wyłóż na talerz.


3. Przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Na rozgrzaną patelnię, na której były wcześniej smażone pulpety, wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli dodaj startą marchewkę i posiekany czosnek, wlej odrobinę wody. Całość smaż do momentu, gdy marchewka zmięknie.

4. Dodaj pomidory z puszki i passatę pomidorową - dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotuj sos na małym ogniu kilka minut, a następnie wlej wino. Dobrze wymieszaj i gotuj całość jeszcze 5 min. Spróbuj i jeśli sos będzie za kwaśny, dodaj szczyptę cukru.

5. Gdy sos się gotuje, nastaw wodę na ryż lub makaron. Podawaj danie posypane startym żółtym serem i udekorowane listkami bazylii.

Nasze oceny:

Basia: Pulpety w takim wydaniu bardzo mi smakują. Wychodzi ich sporo, dlatego spokojnie najedzą się 4 osoby. Na pewno zrobię to danie jeszcze nie raz. Moja ocena: 9/10.

Julka: Nie jestem fanką kotletów mielonych, ale w wersji z suszonymi pomidorami i sosem smakowały fajnie. Jest to idealne danie na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Moja ocena: 8/10.


 

13 komentarzy:

  1. Często u mnie goszczą w takim stylu, najcześciej chyba z penne

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna pulpecikowa odmiana, zrobię na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, jak one pysznie wyglądają! Spróbuję je upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to musiało być pyszne danie! Dla mnie idealne.. :) bazylia, pomidory i trochę mieska! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie wyglądają mmmm, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super kotleciki, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miła odmiana na obiad od zwykłych kotletów)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł!
    robiłam inaczej ale Wasz pomysł bardzo mi sie podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obiad w sam raz dla mnie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i zrobiłam się głodna... To Wasza wina ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...