poniedziałek, 9 lutego 2015

Domowa pizza z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy


Witajcie :)
Jak pewnie większość z Was wie, dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Zatem nie mogłyśmy odmówić sobie przyjemności zrobienia domowej pizzy. Dzisiejszy przepis jest z cyklu tych "na oko" więc możecie go dowolnie modyfikować. Niewątpliwie główną zaletą w naszym pomyśle na ciasto jest to, że właściwie nie musicie czekać aż ono wyrośnie, wystarczy czas który przeznaczycie na przyszykowanie dodatków. Jeśli nie wyobrażacie sobie pizzy bez sosu pomidorowego odsyłamy Was do naszego sprawdzonego przepisu (klik).

Składniki (na 2 duże pizze):
60g świeżych drożdży
0,5 litra ciepłej wody
700-800g mąki
łyżka soli
łyżka oregano
8 łyżek oliwy
mały jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
dodatkowo: kilka pieczarek, oliwki, cebula, szynka, żółty ser, groszek, ogórki kiszone

Przygotowanie:
1. Drożdże pokrusz i dokładnie rozrób w 0,5l ciepłej wody. Dodaj wymieszane wcześniej: mąkę( na początek ok 700g), sól, oregano oraz wlej oliwę. Całość dokładnie połącz. W naszym przepisie ważne jest by uzyskać lekko ciągnące się ciasto, a nie tak jak na ogół ciasto samo odchodzące od ścianek miski. Zatem wyrabiaj ciasto dosypując ewentualnie mąki do momentu, aż ciasto nadal nie będzie jedną zwartą masą, tak jak na zdjęciu. 


2. Zajmij się przygotowaniem ulubionych dodatków. My umyłyśmy i pokroiłyśmy w cienkie plastry pieczarki, oliwki, cebulę i ogórki kiszone. Starłyśmy żółty ser i odcedziłyśmy zielony groszek. Za sos posłużył nam jogurt naturalny wymieszany z przeciśniętym czosnkiem.


3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i przy pomocy rąk rozciągaj ciasto od środka na boki. Początkowo może się wydawać, że ciasto jest zbyt miękkie i klejąca, ale nie martw się na pewno się upiecze. Gdy uzyskasz odpowiedni kształt pizzy nakłuj je widelcem, a następnie posmaruj jogurtem z czosnkiem. Posyp częścią żółtego sera i połóż ulubione dodatki w dowolnej kolejności. Na koniec posyp resztą sera. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (z włączonym termoobiegiem) przez 15-18 minut. Po wyjęciu z pieca posyp świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami.


Dziś wyjątkowo bez naszych ocen, bo pizza jest tak dobra, że nie potrzeba zbędnych ocen ;)
Życzymy Smacznego!:)


11 komentarzy:

  1. Co prawda nie przebadam za pizzą, ale wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pizza, fajny dodatek groszku i ogórków. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie:) u mnie też dzisiaj pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. wygląda na tak chrupiącą i smaczną... cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pizzę, domowa najlepsza :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka :) Ja dopiero niedawno sama zrobiłam pizzę i myślę, że to naprawdę cholernie dobry wynalazek ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa pizza jest najlepsza! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pizzę <3 u mnie dzisiaj była ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super domowa pizza, mniam :) U mnie będzie w niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odkąd pierwszy raz zrobiłam pizzę w domu, bardziej smakowała mi tylko taka jedzona we Włoszech.
    Pycha, zdrowo i można kombinować ze składnikami według własnego uznania.
    Super :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...