środa, 26 lutego 2014

Domowe pączki -krok po kroku-

Witajcie Kochani, 
Jutro tłusty czwartek, dlatego i na naszym blogu nie może zabraknąć pączków. Smażyłyśmy pączki pierwszy raz i byłyśmy ciekawe, czy nam wyjdą. Wyszły! I to jakie. Pyszne, puchate i po brzegi wypełnione powidłami śliwkowymi. Jest przy nich trochę pracy, ale warto. W tym roku nie kupujemy pączków. A Wy jakie pączki lubicie najbardziej? 

Składniki: 
 
ok pół szklanki mleka 
1/3 szklanki cukru 
1/3 kostki masła 
70g drożdży 
łyżka ciepłej wody 
4 żółtka 
1/3 szklanki oleju 
600g mąki
kilka kropli aromatu waniliowego 
słoik ulubionych powideł 
olej do smażenia (ilość zależy od wielkości garnka, u nas ok 1litr)
łyżka spirytusu



Przygotowanie: 

1. Mleko, cukier i masło podgrzej na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników.

2. Drożdże pokrusz, posyp łyżeczką cukru i zalej łyżką ciepłej wody. Rozetrzyj je dokładnie, a po kilku minutach wymieszaj z jajkami i olejem. 


3. W dużej misce (o pojemności ok 5-6 litrów) połącz mąkę z pozostałymi składnikami. W środek mąki wlej trochę gorącej mieszanki z mlekiem, połowę drożdży i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj, a po chwili dodaj resztę płynnych składników. Po dokładnym połączeniu składników ciasto wyrób rękami, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.


4. Wyrobione ciasto posyp mąką i odstaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia - na około 25-30 minut. Po tym czasie nabieraj kawałki ciasta łyżką, obtaczaj lekko w mące by nie przyklejały się do rąk. Masz dwie opcje do wyboru: 

a) formuj okrągłe pączki i zostaw je do wyrośnięcia na ok 30 minut; nadzienie dodasz po smażeniu
b) formuj małe placuszki, które lekko rozpłaszczaj rękoma. Na środek łyżeczką nałóż trochę ulubionych powideł i zalepiaj ciasto podobnie jak na pierogi, formując na koniec kształt kuli (opcja dla bardziej cierpliwych osób). Zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. 



5. Pączki smaż w dobrze rozgrzanym oleju. Wlej do garnka taką ilość oleju, by zakrywała minimum 5cm wysokości garnka licząc od dna. Dodaj łyżkę spirytusu (dzięki spirytusowi tłuszcz z pączków nie będzie się w nie wchłaniać), zamieszaj i poczekaj aż olej będzie rozgrzany.* Smaż pączki po ok. 1,5 minuty z każdej strony.

*Jak sprawdzić, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę? Włóż trzonek drewnianej łyżki i jeśli osiądą się na nim widoczne pęcherzyki powietrza, można już smażyć pączki.

6. Po wyjęciu pączków z oleju, połóż je na papierowych ręcznikach by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli wybrałaś/wybrałeś przy punkcie 4 opcję a) nadziej pączki, gdy lekko przestygną (najlepiej przy pomocy szprycy).  Całość polukruj według uznania. 



Nasze oceny:

Basia:
Bardzo smaczne i pulchne pączki. Zdecydowanie wygrywają z tymi dostępnymi w sklepach. Smażyłyśmy je pierwszy raz, stąd ten nierówny kształt ;) Moja ocena: 9/10.

Julka: Super pączki - chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. A ponieważ są domowe, to od nas zależy ile nadzienia dodamy. Moja ocena: 10/10.



Tłusty czwartek 2014

13 komentarzy:

  1. oj, w tym roku czasu nie starczyło! może w przyszłym się uda zrobić domowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pączki są czasochłonne to fakt, ale warto zrobić domowe w przyszłym roku:)

      Usuń
  2. domowe the beeest <3
    z powidłami?! ^^ :D miłość ma!

    OdpowiedzUsuń
  3. brawo dziewczyny! jak na pierwszy raz bomba, macie talent! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pączki, domowe są najlepsze. Ja też lubię z powidłami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pączki, domowe są najlepsze. Ja też lubię z powidłami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pączki, domowe są najlepsze. Ja też lubię z powidłami.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...