czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasteczka arbuziki i Łódź Street Food Festival

Witajcie :)
Wybaczcie nam małą przerwę, ale miałyśmy sporo pracy przy przygotowaniach do Łódź Street Food Festival. :) Jak dobrze wiecie, podczas tej edycji byłyśmy jednymi z wystawców i już wiemy, że nie był to ostatni raz. Dziękujemy Wszystkim za przybycie i za wiele ciepłych słów, to dla nas naprawdę wiele znaczy. Podczas Festivalu połączyłyśmy siły z naszą koleżanką Kamilą, bez której nie zrobiłybyśmy tyle fajnych dań. Specjalne podziękowania płyną również do Siostry Julki, która pomogła nam ogarnąć stanowisko pracy i dzielnie pomagała Julce w jej części wypieków. :) Poznałyśmy przemiłych ludzi, innych wystawców, którzy przygotowali pyszne i bardzo różnorodne potrawy. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie od przekąsek, dań głównych, deserów po przetwory i napoje. Niedziela była upalna, ale łodzianie się nie zrazili i tłumnie przybyli na festiwal.

Stopniowo na blogu będą pojawiały się przepisy na te dania, które cieszyły się największym zainteresowaniem, czyli:

lemoniada ogórkowa z miętą i cytryną
,
tarta z cukinią
,
makaron z ziołami i pomidorami,
domowe tortille z mąki kukurydzianej
pudding waniliowy z musem truskawkowym
.

Pozostałe przepisy są już na naszym blogu:

tarta czekoladowa z truskawkami,
karmelowy popcorn,
wytrawne muffinki,
zdrowe batoniki,
tartaletki z ciasta francuskiego :)

Poniżej kilka zdjęć z festiwalu, za które bardzo dziękujemy Piotrkowi Romanowskiemu (zapraszamy na fb)


A teraz już obiecany przepis na ciasteczka arbuzy. Jednym z wymogów 3 edycji ŁSFF było zrobienie specjalnego dania dla dzieci. Długo nie mogłyśmy się zdecydować co przygotować, ale pomogła nam córka naszej koleżanki. Tak też wybór padł na ciastka wyglądające jak arbuzy, a do ich zrobienia zainspirował nas ten filmik.
Składniki (na ok.70 ciastek):
150g masła
szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki (375g)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
czerwony i zielony barwnik spożywczy
1/4 szklanki groszków czekoladowych


Przygotowanie:
1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Osobno połącz mąkę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy. Wymieszaj dokładnie - najlepiej rękoma i wyrób ciasto.

2. Oddziel 1 szklankę ciasta i odłóż na bok. Do pozostałej masy dodaj czerwony barwnik i wyrób ciasto tak, by kolor równomiernie się rozprowadził. Uformuj z ciasta wałek, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalki na ok. 30 minut.

3. Podziel odłożoną szklankę ciasta na dwie części. Do jednej dodaj zielony barwnik, wyrób ciasto podobnie jak przy czerwonym barwniku. Każdą kulkę ciasta zawiń osobno w folię spożywczą
i również schowaj do zamrażalki na około pół godziny.

4. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj jasną część ciasta, tak by dała radę obtoczyć czerwony wałek. Następnie rozwałkuj zielone ciasto i ponownie zroluj całość. Owiń całość folią spożywczą i schowaj do zamrażalnika na kolejne pół godziny.



5. Wyjmij trójkolorowy wałek i pokrój go w plastry, a następnie każdy plaster przetnij na pół. W każdy półplasterek wciśnij kilka czekoladowych groszków.

6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 9-11 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciastka na kratce do wystygnięcia. Groszki czekoladowe będą miękkie więc rozłóż ciastka obok siebie do całkowitego wystygnięcia.

Nasze oceny:

Basia: Kolorowe kruche ciasteczka, które z każdym dniem stają się coraz lepsze. Cieszą oko i bardzo przyjemnie się je podjada. Moja ocena: 9/10.

Julka: Świetne kolorowe kruche ciasteczka, idealne na imprezę dla dzieci, chociaż dorośli też za nimi przepadają :) Najlepsze są drugiego dnia, o ile oczywiście do niego dotrwają. ;D Moja ocena: 9/10.


15 komentarzy:

  1. świetne ciasta i super zdjęcia dziewczynki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie przeurocze! A rzeczy, które przygotowałyście musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne ;) Ps. Właśnie zjadłam "prawdziwego" arbuza ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyszły śliczne, aż chce sie spróbować....widać, że impreza była udana :))

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadlabym ciasteczko dziewczyny;) musza byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cudne! Jestem zachwycona :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. No , moje kochane , spisałyście się na medal, ciasteczka rewelacyjne!!!
    Relacja ciekawa, foty extra!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy bardzo. Częstujcie się ciachami, tym razem wyszło ich bardzo dużo i dla nikogo nie zabraknie. :D Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...