niedziela, 15 czerwca 2014

Makaron z kurczakiem i szparagami


Witajcie Kochani :) Dzisiaj mamy dla Was propozycję obiadową na danie ze szparagami. Nie było jeszcze na naszym blogu szparagów, więc szybko to nadrabiamy. Szukałyśmy pomysłu na taką potrawę, która będzie łatwa w przygotowaniu i zasmakuje wszystkim członkom naszych rodzin (a u Basi są oni wybredni, oj są). Wybór padł na makaron z kurczakiem, zielonymi szparagami i sosem jogurtowym. Zmieniłyśmy proporcje sosu, bo nie chciałyśmy żeby ociekał tłuszczem. Dlatego połączyłyśmy śmietanę pół na pół z jogurtem. Sos jest delikatny i idealnie komponuje się z kurczakiem i szparagami. Do tego pomidorki koktajlowe, które nadają daniu ładny kolor. Przepis bazowy znalazłyśmy w książce "Pascal kontra Okrasa". Polecamy.

Składniki:
pęczek zielonych szparagów
podwójna pierś z kurczaka 
200g śmietany 18 % 
200g jogurtu naturalnego
2 szczypty gałki muszkatołowej
pół pęczka natki pietruszki
200-300g makaronu (najlepiej penne)
ok 15 pomidorków koktajlowych
łyżka masła
sól, pieprz



Przygotowanie: 
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

2. Szparagi umyj i oderwij końcówki - szparagi powinny się łamać w 3/4 długości praktycznie bez problemu. Mniejszy fragment, który oderwiemy wyrzucamy. Wszystkie szparagi zawiąż sznurkiem lub gumką i umieść w dosyć wysokim i wąskim garnku z gotującą się wodą (główki szparagów nie powinny być w niej zanurzone). Gotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź szparagi i zahartuj je zimną wodą.


3. Pierś z kurczaka, umyj, osusz i pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło z olejem i podsmaż w nim kurczaka doprawionego wcześniej solą i pieprzem. Gdy kurczak się usmaży wyjmij go na talerz, a do garnka wlej śmietanę oraz jogurt. Dopraw gałką muszkatołową i połową posiekanej natki pietruszki.

4. Szparagi pokrój na trzy części i wrzuć do garnka z sosem. Gdy śmietana delikatnie się zredukuje dodaj do środka kurczaka. Następnie wrzuć wcześniej ugotowany makaron. Na koniec pokrój pomidorki na połówki i wrzuć do garnka, mieszając przy tym wszystko dosyć delikatnie. 


5. Całość wymieszaj. Na talerzu posyp pozostałą częścią natki pietruszki.

Nasze oceny:

Basia: Jest to bardzo sycące danie, a z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja. Jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, nie ma problemu - danie smakuje równie dobrze na zimno. Lubię je zabrać do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Moja ocena: 10/10.

Julka: To moje drugie spotkanie ze szparagami i muszę przyznać, że naprawdę udane. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Moja ocena: 9/10. 


10 komentarzy:

  1. ja bym chętnie wciągnęła na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kupić szparagi! Kusicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię makarony, ze szparagami nie jadłam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim zestawieniu makaronu nie jadłam jeszcze, pysznie całość się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie było szparagów, ale już są, dobra inauguracja (sic!) na koniec sezonu szparagowego.
    Jak zwykle odważnie i z polotem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak tak tak! biorę to w całości. Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna wersja kurczaka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hi, this weekend is fastidious in fvor of me, as this occasion i
    am reading this greqt educational post herre at my house.


    Feel free to visit my weeb page - Tech Updates

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Idealny pomysł na szybki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...