niedziela, 2 marca 2014

Minitarty z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami


Witajcie :) Dzisiaj bez długich wstępów mamy dla Was jedną z najszybszych i najlepszych imprezowych przekąsek. Minitarty z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą. Możecie tak jak my dodać do nich jeszcze pieczarki i wędlinę, ale bez nich tarty też będą pyszne. Przydatna do ich wykonania jest forma do pieczenia muffinek, ale jeśli jej nie macie połóżcie tarty bezpośrednio na blasze do pieczenia.

Składniki (na 12 sztuk):

ciasto francuskie (z ciasta xxl wychodzi 18 sztuk) 
1/2 słoika suszonych pomidorów 
2 czerwone cebule 
tarta mozzarella 
4-5 pieczarek 
2-3 plasterki szynki konserwowej lub innej wędliny 
sól, pieprz, oregano, tymianek




Przygotowanie:
1. Cebule pokrój w piórka, zeszklij na oleju (możesz wykorzystać olej z suszonych pomidorów). Dodaj do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Duś kilka minut, aż pieczarki zmiękną i zmniejszą swoją objętość.

2. Suszone pomidory i wędlinę pokrój na drobne kawałki i dodaj do cebuli. Smaż całość kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. My dodałyśmy jeszcze czosnek granulowany. Wymieszaj nadzienie i zdejmij z ognia.


3. Ciasto francuskie rozwiń, potnij na kwadraty (razem z papierem) i wyłóż nimi formę do muffinków.

4. Na dno każdej minitarty wysyp trochę startej mozzarelli, na ser nałóż farsz. Wierzch posyp dodatkowo odrobiną startego sera.



5. Piecz minitarty w piekarniku rozgrzanym do temp. 180˚C przez 20-25 minut.

6. Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem keczupu lub sosu pomidorowego.

Nasze oceny:


Basia: Tarty robiłam już kilka razy i zawsze wszystkim bardzo smakowały. Są pyszne od razu po wyjęciu z piekarnika, ale na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą, mają jeszcze bardziej intensywny smak. moja ocena: 10/10.

Julka: Pychota! Za każdym razem ich smak jest trochę inny, bo modyfikujemy składniki. Do następnych planuję dodać oliwki. Moja ocena: 10/10.

19 komentarzy:

  1. Raz robiłam podobne :) ! Są pyszne, to idealna przekąska na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super! u mnie teraz faza ciasta francuskiego, wypróbuję ten przepis na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie bez mięska poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, mniam! To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szkoda że mój piekarnik nie domaga :) bo bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julki piekarnik też ostatnio odmawiał posłuszeństwa, ale na szczęście już naprawiony:)

      Usuń
  6. Faktycznie - świetne na imprezę!

    OdpowiedzUsuń
  7. na wytrawnie bardzo lubię! Szczególnie, że na imprezie bardziej mi do słonych smaków niż słodkich :)
    Pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie też bez mięsa, wyglądają pysznie..:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie takie pyszności na cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na imprezę jak znalazł. Przepis zapisuje:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne, uwielbiam takie przekąski <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Super te minitarty :) Idealne na imprezę!

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter