wtorek, 3 czerwca 2014

Krem krówkowo-bananowy do kanapek

Dzisiaj przepis śniadaniowy - krem bananowy z krówkami. Kupne smarowidła są pyszne, ale nie zastąpią domowych konfitur czy kremów. Gdy znalazłyśmy ten przepis w książce "Pyszne 25", nie mogłyśmy się mu oprzeć. Jest w nim wszystko to, co lubimy najbardziej, czyli banany i słodkie krówki. Krem jest dosyć gęsty i słodki, ale do tostów lub świeżego pieczywa sprawdza się idealnie. Można go długo przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, ale kto by tyle wytrzymał :)

P.S.
A już w niedzielę serdecznie zapraszamy Was na 3 edycję Łódź Food Street Festival, gdzie i my będziemy :)

Składniki (na średni słoik)
:

3 banany
12 krówek
1 łyżki brązowego cukru
60g masła
3 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

1. Banany obierz i pokrój w plastry. Krówki posiekaj na spore kawałki. Przygotuj karmel: rozgrzej patelnię, wysyp na nią brązowy cukier, a gdy zacznie się roztapiać dodawaj stopniowo masło, cały czas mieszając.


2.  Dołóż na patelnię banany, smaż ok. 5 min, aż zmiękną - zmiażdż je widelcem. Do masy dodaj krówki, mieszaj, tak by wszystkie się roztopiły. Jeśli potrzeba ponownie zmiażdż masę widelcem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzewaj jeszcze ok. minutę.


3. Gotową masę przełóż do słoika, po wystygnięciu przechowuj w lodówce.

Nasze oceny:

Basia: Świetny pomysł na szybkie śniadanie. Krem można przygotować wcześniej i zajadać się nim, kiedy przyjdzie ochota. Jest bardzo słodki i nie należy do niskokalorycznych, ale przecież nie jemy go w dużych ilościach. Moja ocena: 9/10.

Julka: Uwielbiam kanapki na słodko, dlatego krem z bananów i krówek zdecydowanie skradł moje serce :) Tylko pamiętajcie, że jest on bardzo słodki. Moja ocena: 9/10.


15 komentarzy:

  1. rewelacja ale musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję przepis- moje dziewczyny dają 10, tak na dzień dobry, a jak zrobię to nota wyląduje w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za cudo! Przepis zapisuję i na 100% zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, wodzicie na pokuszenie, coś wspaniałego! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie kremy, szczególnie z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja połówka dałaby się pokroić za taki krem :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na pyszne słodkie "smarowidełko" do bułeczek. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm! kocham takie kremy! WSPANIAŁY!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki nie z mojej bajki, owszem krem boski, ale nie lubie z pieczywem , no może lekko słodkimi bułeczkami drożdżowymi. Ale pomysł extra dla zaspokojenia głodu na słodycze

    OdpowiedzUsuń
  10. no to poszalałyście ze smakami :) ja robiłam krem czekoladowo-bananowy do kanapek i dziwnie szybko znikał :) pycha te krówki !

    OdpowiedzUsuń
  11. O jaa chyba umarłam- pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo, coś czuję, że taki krem znikłby u nas w domu w mgnieniu oka...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności :-) muszę zrobić :-) mój Junior będzie zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...