wtorek, 15 stycznia 2013

Karmelowy popcorn

Witajcie.
Jedliście kiedyś popcorn na słodko? Jeśli nie - to koniecznie spróbujcie, ponieważ jest to ciekawa odmiana dla tradycyjnej wersji z solą i masłem. Gotowy popcorn obtaczamy w ciepłym miodzie, który po zastygnięciu tworzy karmelową skorupkę. Smakuje naprawdę dobrze. Polecamy jako przekąskę w okresie karnawału, wtedy gdy przychodzą do Was goście lub, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jedzenie sprawia dużą przyjemność.


 
Składniki:
100g suszonych ziaren kukurydzy
ok 4 łyżki oleju
100ml miodu (najlepszy będzie płynny)





Przygotowanie:
1. Do garnka o grubym dnie wlej olej, tak by pokrył całe dno i dodaj ziarna kukurydzy. Dokładnie wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i postaw na średnim ogniu.

2. Potrząsaj garnek od czasu do czasy by popcorn się nie przypalił. Gdy odgłosy strzelającego popcornu ucichną, wyłącz gaz. Odłóż popcorn do przestygnięcia.

3. Na patelnię wlej miód i podgrzewaj powoli, aż pojawią się bąbelki. Dodaj kukurydzę i delikatnie wymieszaj (my robiłyśmy to na dwa razy, gdyż nie mamy tak dużej patelni:). Gdy wszystkie kawałki pokryją się cieniutką warstwą karmelu, wyłącz gaz.

4. Przełóż gotowy karmelowy popcorn na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe :)


Nasze oceny:
Basia: Pychota:) Warto czasem zrezygnować z tradycyjnego popcornu i wykonać go na słodko. Smakuje wszystkim i znika w tempie ekspresowym, dlatego też polecam przygotować większą porcję:) Moja ocena: 9/10.

Julka:Nigdy nie byłam wielką fanką popcornu, ale wersja na słodko zdecydowanie trafiła w mój gust :) Moja ocena: 9/10.

 

5 komentarzy:

  1. karmelowy popcorn, zawsze biorę go w kinie :) najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ! Jutro robię z waszego przepisu ! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze tylko chciałabym się dowiedzieć jak odmierzyć 100ml miodu ? ile to łyżeczek herbacianych ? Może banalne pytanie, ale w kuchni jest cieniutka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. 100 ml miodu to około 20 łyżeczek od herbaty:)
    Daj znać, czy popcorn smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł pyszny, a w dodatku tani; nie to co w kinach :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...