sobota, 28 czerwca 2014

Czas na przetwory - Dżem z całymi kawałkami owoców

Witajcie :)
Jeśli tak jak my zaliczacie się do osób, które wolą dżemy domowej roboty od tych kupnych, to ten przepis jest właśnie dla Was. U Julki w domu w kwestii przetworów króluje jej Mama. Nie jest to żadne odkrycie, że nasze mamy zawsze mają swoje sprawdzone i wyjątkowe przepisy. Julka ma to szczęście, że jej Mama przekazuje jej wszystkie potrzebne informacje, by wspaniałe przetwory przetrwały niejedno pokolenie ;) Dlatego dziś przygotowałyśmy dla Was dżem truskawkowo-jagodowy - idealny do jedzenia od razu, jak i do wkładania do słoików.


Składniki:*
2,5 kg truskawek
0,5 kg jagód (wybaczcie, że nie ma ich na zdjęciu:)
700g cukru
2 opakowania żelfixu



Przygotowanie:
1. Zacznij od umycia owoców. Następnie pozbądź się szypułek w truskawkach, a jagody przebierz i sprawdź, czy nie zaplątały się w nich żadne liście lub patyczki.

2. Truskawki przesyp do dużego garnka, zasyp je cukrem i gotuj ok 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj jagody, dokładnie wymieszaj. Wyłącz gaz i zostaw całość na kilka godzin (nie przykrywaj garnka, by umożliwić odparowanie nadmiaru wody).


3. Wsyp żelfix, dokładnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj według wskazówek na opakowaniu  żelfixu (w zależności od tego jaką markę wybierzesz ten czas będzie odrobinę inny). Pamiętaj, by cały czas mieszać powstałą masę, aż do momentu gdy większość piany zniknie.

4. Gorący dżem wlej do pełna do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć je i postaw do góry dnem. Słoiki muszą tak stać do momentu wystygnięcia.

* nam z podanych proporcji wyszły 4 słoiki dżemu i została spora miseczka do zjedzenia od razu.

Nasze oceny:

Basia: Smakowity dżem, idealny na śniadanie do świeżego pieczywa. Jednak już nie raz przyłapano mnie na tym, że wyjadałam go prosto ze słoika. Moja ocena: 9/10.

Julka: Najlepszy z dżemów truskawkowych jaki kiedykolwiek jadłam. Uwielbiam duże kawałki owoców, które tak fajnie rozsmarowuje się na kanapce. Moja ocena: 10/10.


11 komentarzy:

  1. takie świeże dżemiki lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To się nazywa dżem na wypasie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowy dżem :) szczególnie z bagietką :) i masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwwieeelbiam! :) Truskawkowy naaajlepszy <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Słoiczek dla mnie jest:)? Zjadłabym cały od razu.

    Miłej niedzieli Jula i Basia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowności! Takie lato w słoiku na zimę idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawkowo-jagodowego jeszcze nie jadłam, musi być pyszny <3
    Zapraszam do mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/06/jak-prawidlowo-myc-owoce-i-warzywa/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam : ) Zimą będzie jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...