sobota, 31 maja 2014

Makaron z warzywami po azjatycku

Dzisiaj mamy dla Was sposób na makaron, który chyba najprościej nazwać makaronem po azjatycku. Jest to pomysł na sycący obiad bez mięsa. Początkowy pomysł na danie był inny, ale w trakcie gotowania ewoluował, bo chciałyśmy żeby smaki fajnie się przenikały i do siebie pasowały. Tak naprawdę trudno nam jednoznacznie określić, z jaką konkretną kuchnią się on kojarzy. ;) Miesza się tutaj dużo przypraw i smaków, dlatego to, jaki ostateczny smak będzie mieć makaron zależy od tego, jakie składniki dodacie.

Składniki:
pół główki kapusty
papryka
2 cebule
2 marchewki
kilka ząbków czosnku
makaron (my dałyśmy ok 300g)
2 łyżki keczupu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół słoika pędów bambusa
5 plasterków ananasa
łyżeczka przyprawy 5 smaków
łyżeczka soku z cytryny (limonki)
sól, pieprz, oregano, chili, szczypta cukru


Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj al dente, nie rozgotuj go, bo później będzie jeszcze podgrzewany razem z sosem. Po odcedzeniu zostaw do przestygnięcia.

2. Poszatkuj kapustę. Paprykę, ananasa i cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pędy bambusa odcedź z zalewy i przekrój każdy na pół.


3. W dużym garnku (lub w głębokiej patelni) rozgrzej olej i podsmaż na nim chwilę cebulę z czosnkiem. Dodaj marchewkę, kapustę i paprykę. Przemieszaj dokładnie i podlej całość odrobiną wody. Duś całość przez ok. 10 min. - aż warzywa zmiękną.

4. Dodaj ananasa i pędy bambusa. Dopraw sosem sojowym, keczupem, koncentratem pomidorowym, przyprawą 5 smaków, solą, pieprzem, oregano, chilli i sokiem z cytryny. Dobrze wymieszaj. Pod koniec gotowania dodaj makaron i ewentualnie ponownie dopraw do smaku.

Nasze oceny:

Basia: Jest to sycące i pełne smaków danie. Następnym razem podam je z ryżem lub z makaronem chińskim, które idealnie będą pasowały do orientalnych smaków w sosie. Moja ocena: 7/10.

Julka: Mnie makaron bardzo smakował, może dlatego, że uwielbiam połączenie ananasa, warzyw, pędów bambusa i sosu sojowego. ;) Moja ocena: 8/10.


11 komentarzy:

  1. Mogłabym jeść codziennie, tylko proszę, niech ktoś dla mnie przygotuje takie danie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda :) Bardzo zachęcająco.

    http://welcometoyoonheesdreamland.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron uwielbiam więc chętnie wproszę się na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam nic egzotycznego, a przecież uwielbiam pędy bambusa. Zapisuję sobie zatem Wasz przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ smakowicie wygląda :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć uwielbiam mięso, to takie obiady bardzo sobie cenię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie makaron mogę codziennie jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie doprawiacie, ładnie podajecie, nic tylko jeść, albo... delektować sie zdjeciem. Bezpiecznie , bo nie tuczy.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter