piątek, 16 maja 2014

Młoda kapusta


Witajcie :)
Czy u Was pogoda jest równie wyjątkowo „weekendowa” co w Łodzi? Prognozy na najbliższe dni wyglądają podobnie, więc postanowiłyśmy zaszyć się w kuchni i przygotować kilka smacznych potraw. Dziś mamy dla Was przepis na młodą kapustę z zasmażką według przepisu Mamy Julki. Taka kapusta to idealny dodatek do domowych obiadów, ale sama w sobie również smakuje bardzo fajnie.
Ps. Pod koniec miesiąca zdradzimy Wam nowiny odnośnie promocji naszego bloga :)

Składniki:
1 główka kapusty
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
płaska łyżka soli i pieprzu
2 płaskie łyżki cukru
plaster boczku
plaster słoniny
3 łyżeczki octu jabłkowego
czubata łyżka mąki
pęczek koperku
pęczek grubego szczypiorku
opcjonalnie: kilka kropli Maggi

Przygotowanie:
1. Kapustę opłucz pod zimną wodą, osusz i poszatkuj. Przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Trzymaj na ogniu aż do zabulgotania wody po czym odcedź.
2. Zalej kapustę ponownie, ale tym razem tylko niecałą szklanką wrzącej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj przez 10 minut. Ponownie odcedź, odlewając wodę do garnuszka (będziesz później potrzebować ok. ¾ szklanki, a resztę możesz wylać).


3. Kapustę posól, popieprz i pocukrz. Dodaj ocet, spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze trochę soli lub pieprzu. Pokrój dosyć grubo koperek i szczypior i dorzuć do garnka.

4. Pokrojoną w kostkę słoninę i boczek stop na patelni, dodaj do nich mąkę, lekko podsmaż. Do masy powoli wlewaj odłożony płyn z garnuszka. Powstałą zawiesinę dodaj do kapusty, wymieszaj i całość zagotuj.


Nasze oceny:

Basia: przepyszna domowa kapustka, idealna do obiadu ale nie tylko. Przyznajcie się, czy u Was w domach też ciągnie się za ucho przy jedzeniu nowalijek? Moja ocena: 10/10.

Julka: To jedna z tych potraw, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Jednak jako dziecko bardzo jej nie lubiłam ;) Na szczęście to się zmieniło i teraz jest to jeden z moich ulubionych dodatków do wszelkiego rodzaju mięs. Moja ocena: 8/10.


19 komentarzy:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kapustka to musi być coś pysznego! Tylko dla mnie bez mięska ;) Może by tak je zamienić pieczarkami? Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do młodej kapusty pieczarki nie są najlepszym pomysłem. Ale dla osób bezmięsnych fajnym sposobem na podkręcenie smaku kapusty może być pewien trik. Po drugim odcedzeniu, wyjąć kapustę z garnka np na durszlak, a do garnka wlać trochę oleju najlepiej smakowego, poczekać aż się trochę rozgrzeje i wrzucić ponownie kapustę do garnka. Tak przyrządzona młoda kapusta będzie równie dobra :)

      Usuń
  3. chyba zrobię taką kapustkę na niedzielę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja wielka słabość :D Wyżeram prosto z garnka bo szkoda czasu na szukanie miseczki ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam młodą kapustę, smaku mi narobiłyście ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. niebawem musze taką zrobić! bardzo lubięęę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, już jadłam taką w tym sezonie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm.. dokładnie moje smaki! :)
    taką to ja nawet solo mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taką kapustę jem ostatnio często.
    Pozdrawiam zapraszam do mnie, widzę że również nadajecie z Łodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja jeszcze w tym roku nie jadlam, ale uwielbiam z koperkiem :)
    Zapraszam do siebie dziewczyny, obserwuje bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapusta "palce lizać" bardzo poprawnie pod względem kulinarnym, jak ja się cieszę z Waszych mistrzowsko przyrządzonych potraw.
    Kiedyś, gdy nowalijki były faktycznie nowalijkami, to łapałam się za ucho na pierwszy w sezonie kęs, ale teraz odebrano nam tę przyjemność, bo nowalijki mamy okrągły rok nie wiadomo czego żałować i tak źle i tak niedobrze.
    Ja napisałam petycję do Szefa z Góry, że jak nie przestanie padać, to obrażę się na AMEN

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, muszę sobie taką przygotować :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ! Dałabym się za nią pociąć :D
    Dziewczyny zaproście mnie następnym razem <3 Jesteście z Łodzi także mam blisko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wielką przyjemnością podzielimy się następnym razem :)

      Usuń
  14. mmmmm... z pewnością uległabym takiej pokusie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kapusta wygląda przecudownie, aż czuję jej smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham taką kapustę!! całość z mięsem i ziemniakami jak dla mnie obiad rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...