niedziela, 4 maja 2014

Leczo jak u mamy

Witajcie,
jak Wam minął majowy weekend? Mamy nadzieję, że był równie udany jak nasz. :)

W oczekiwaniu na nowalijki wykorzystujemy ostatnie warzywa, które zamroziłyśmy w poprzednim sezonie. Zostało nam trochę papryki, dlatego postanowiłyśmy zrobić leczo. Mamy nauczyły nas by kupować warzywa i owoce kiedy jest na nie sezon i robić sobie z nich zapasy na cały rok. W naszych spiżarniach i zamrażalkach już prawie nie ma zapasów, to dobrze, bo właśnie zaczyna się najlepszy sezon na świeże owoce i warzywa. Zapraszamy do spróbowania leczo w wersji mamy Julki - jeśli uwielbiacie takie dania, to na pewno Wam zasmakuje.


Składniki (na spory garnek):
5-6 papryk
3 pomidory
4 cebule
3-5 ząbków czosnku (zależy czy lubicie by był mocno wyczuwalny)
250g kiełbasy
Przyprawy: majeranek, oregano, sól, pieprz, vegeta – łącznie 2 łyżki
Olej
Opcjonalnie: Fix Knorr do leczo

Przygotowanie:

1. Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Jeśli tak jak my nie masz dużej patelni, możesz to robić partiami i całość przekładać do dużego garnka. Paprykę smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Posyp częścią przypraw i jeśli nadal jest dużo wody, smaż jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż woda odparuje. Przełóż partię do dużego garnka i powtórz wszystkie czynności. Gdy usmażysz całą paprykę wyciśnij do niej czosnek.



2. Cebulę pokrój w ćwierćplasterki i podsmaż na patelni po papryce, dolewając jedynie łyżkę oleju. Smaż ją aż się zeszkli. Pokrój kiełbasę w półplasterki i podsmaż ją lekko z cebulą. Przełóż całość do garnka.

3. Jeśli używasz fixu do leczo, przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie wymieszaj z warzywami i gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Fix do leczo możesz pominąć i zamiast niego dodać więcej przypraw (np. ostrą paprykę, chilli, łyżeczkę koncentratu pomidorowego).

4. Na oddzielnej patelni podsmaż pokrojone w kostkę pomidory i w momencie, gdy odparuje z nich większość wody dodaj do reszty warzyw, wymieszaj całość i dopraw do smaku. Podsmaż wszystkie warzywa przez kolejne 10 minut, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły. Podawaj z chlebem lub ryżem.

Nasze oceny:
Rodzice Julki: Super wspomnienie lata na talerzu. Mimo, że leczo było zrobione z mrożonych warzyw smakowało jak ze świeżych. Nasza ocena: 10/10.

Julka: Nie jestem miłośniczką leczo, ale to nasze jakoś wyjątkowo mi zasmakowało. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Moja ocena: 8/10.


 

21 komentarzy:

  1. Dobrze, że do was zajrzałam..dawno nie robiłam lecza, a wszyscy za nim przepadamy ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. fanem papryki nie jestem, niestety...
    Ale leczo mamowe-które złe? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię leczo i jak najwięcej papryczki wskazane ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam leczo! Ale u mnie zawsze wersja z samych warzywek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Leczo - zawsze i wszędzie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam leczo i chyba też muszę zrobić :) bo bym zjadła! :) rewelacja dziewczyny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam leczo i często u mnie gości!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię leczo i podoba mi się Wasza gospodarność. Fajne jesteście i niezłe Wasze propozycje.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś nie przepadałam za leczem, teraz je lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Lecza to ja nigdy nie odmówię :D mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Leczo z kiełbaską to zjadam sama całe :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Dlaczego ja nigdy nie wpadłam na to, że paprykę można zamrozić? Muszę koniecznie to zrobić w tym sezonie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto kupić paprykę w sezonie gdy jest tańsza i zamrozić :) Potem jeść, kiedy się ma ochotę. Pozdrawiamy :)

      Usuń
  13. Ha i kto nie lubi lecza ręka do góry:P?

    Wszyscy lubią, bo jak tu lecza nie lubieć:)

    Pozdrawiam Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, leczo jest pycha :) pozdrawiamy

      Usuń
  14. Ale mi smaku narobiłyście! Tak dawno nie jadłam leczo... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szybko, smacznie i aż się głodna zrobiłam :P Dobra robota dziewczyny :D W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...