środa, 21 maja 2014

Udka kurczaka z mango


Bardzo lubimy mango. Jest to owoc który idealnie nadaje się do słodkich wypieków (tarta egzotyczna klik), koktajli,  jak i dań obiadowych. Tym razem użyłyśmy mango chutney, bo jeszcze nie miałyśmy okazji go próbować. Z braku czasu kupiłyśmy gotowy produkt, ale na pewno zrobimy wersję domową, bo warto. Chutney wykorzystałyśmy do zrobienia marynaty do kurczaka i był to strzał w dziesiątkę. Mięso było słodko-pikantne, czyli takie jak lubimy najbardziej. 

Składniki:

8 pałeczek kurczaka
3 łyżki mango chutney (u nas słodkie)
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Kurczaka umyj, oczyść, jeśli chcesz zdejmij skórę (będzie miał mniej kalorii) i w 3-4 miejscach ponacinaj ostrym nożem. Włóż do formy, w której będziesz danie zapiekać.

2. Mango chutney wymieszaj z musztardą, olejem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Spróbuj, a gdy smak będzie Ci odpowiadał, obtocz kurczaka w marynacie, aby pokryć je z każdej strony. 


3. Najlepiej zamarynować pałeczki na min. godzinę przed pieczeniem, żeby mięso skruszało i przeszło aromatem przypraw. Jeśli nie masz na to czasu wstaw danie od razu do piekarnika. Piecz ok. 40-45 min, w połowie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę i polej marynatą. Jeśli chcesz żeby skórka bardziej się zarumieniła, na 10-15 min. przed końcem pieczenia włącz piekarnik na termoobieg.

4. Upieczonego kurczaka podawaj polanego sosem, który został z pieczenia i z ulubionymi dodatkami.

Nasze oceny:

Basia: Mięso jest soczyste i delikatne. Mogłoby trochę dłużej poleżeć w marynacie, żeby dokładniej przeszło smakami. Z marynaty wytworzył się pyszny sos, któremu nie można się oprzeć. Moja ocena: 9/10.

Julka: Jest to idealny przepis dla fanów pieczonego kurczaka i połączenia smaków słodko-pikantnych, czyli dla mnie :D Szkoda tylko, że nie da się zjeść tych udek w całości by na talerzu nie została nawet odrobina tego pysznego sosu. Moja ocena: 10/10.


13 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalne! Jeszcze się z takimi nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No no, brzmi super :). Wasz autorski przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co jest z dodatkiem mango!:)
    danie prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam soczystego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na kurczaka :) Śliczna skórka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny przepis, lubie mięso drobiowe ze słodko ostrą nutką.
    Chutneye warto robić, można z nich wyczarować świetne dania, a same stanowią również
    doskonały dodatek do mięs, wędlin,serów.
    Polecam przepisy na chutneye moje, nie pożałujecie, są wybitne w smaku.
    z buraków i pomarańczy i drugi a właściwie dwa z białej i czerwonej cebuli
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem zrobimy domowe chutney :) świetne przepisy! pozdrawiamy

      Usuń
  7. jaki mają piękny kolor, ciekawa jestem smaku dla mnie to coś nowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdy chutney jest gorący, wtedy czuć intensywnie mango, a wymieszany z resztą przypraw jest słodko-pikantny :)

      Usuń
  8. Ale pięknie wygląda, nie jadłam mięska z mango jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z mango? To brzmi interesująco, bardzo jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...