niedziela, 18 maja 2014

Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia


Dzisiaj notka nadprogramowa. Zostałyśmy zaproszone przez Martę (dziękujemy Kochana) do wspólnego pieczenia babeczek. Razem z innymi zaprzyjaźnionymi blogerami miałyśmy do przygotowania red velvet cupcakes. Bardzo się ucieszyłyśmy, bo jeszcze nie miałyśmy okazji ich piec. To był strzał w dziesiątkę - już dawno nie jadłyśmy takich lekkich, puszystych a zarazem wilgotnych muffinek. A lukier... kremowy i waniliowy jest przysłowiową "wisienką" na babeczce. Następnym razem damy mniej kakao do ciasta, żeby było bardziej czerwone i trochę pokombinujemy z kremem. Pieczenie z Wami to czysta przyjemność :) Przepis zaczerpnięty stąd. Podajemy również linki do pozostałych blogów biorących udział we wspólnym pieczeniu babeczek:
Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/
Danusia http://www.mojewypiekiinietylko.com/
Gosia http://www.daylicooking.pl/
Iwona http://izioni-smaki.blogspot.com/
Justyna http://www.tysiagotuje.pl/
Justyna http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/
Magda http://blondynkagotuje.blogspot.com/
Magda http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Marta http://www.magicznezyciemarty.pl/
Marzena http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Patryk i Ada http://cookpl.blogspot.com/


Składniki (na 12 muffinek):

1 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao (lepiej dać 1 łyżkę i dodać łyżkę mąki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka octu
50g miękkiego masła
3/4 szklanki maślanki
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
czerwony barwnik

Na lukier:
125g kremowego serka
2 łyżki miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:


1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.2. Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Soda będzie potrzebna później.

3. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę, następnie dodaj jajko, zapach waniliowy i barwnik. (ilość zależy od koloru jaki chcesz uzyskać). Miksuj do połączenia składników. Do masy dodawaj na przemian suche składniki i maślankę. Gdy składniki się połączą przestań miksować.


4. Sodę wymieszaj z octem - powstanie piana, którą szybko wlej do masy. Całość wymieszaj. Napełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości. Nam wystarczyło ciasta na 12 babeczek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min. do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.

5. Przygotuj lukier: zmiksuj serek z masłem i aromatem waniliowym. Stopniowo zacznij dodawać cukier puder. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodaj trochę mleka, gdy za rzadka dosyp trochę cukru pudru. Udekoruj babeczki i jeśli jesteś w stanie się powstrzymać, poczekaj aż lukier zastygnie. :)

Nasze oceny:

Basia: Pychota! Kolor może nie wyszedł tak intensywnie czerwony jak chciałyśmy, ale nie zmienia to faktu, że to jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Nie można im się oprzeć - musiałyśmy się powstrzymywać, żeby wszystkich nie zjeść od razu :D Moja ocena: 10/10.

Julka: Wyjątkowo udane babeczki - wilgotne i o wyrazistym smaku. Zostały pochłonięte w rekordowo szybkim czasie ;) Moja ocena: 10/10.


29 komentarzy:

  1. piękne są :) widzę, że nikt nie dodał listy blogów które brały udział we wspólnym pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne babeczki :)
    dziękuję za wspólne pieczenie :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj światowy dzień pieczenia? Oj to dobrze, że od wczoraj mam upieczonego murzynka, mogę świętować :) ! Twoje babeczki wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno są pyszne i do tego jakie ładne :)
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Hymmm... Moze i ja cos upieke..

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe wyszły Wam te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i bardzo eleganckie babeczki. Dziękuję za wspólnie, miło spędzony czas podczas pieczenia Babeczek Red Velvet… i nie tylko. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ualala... red velvet... mniam! :)
    i ta polewa z wierzchu <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ..to fakt..dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie śliczne! Mogę jedną? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne, takie w sam raz dla mnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Babeczki wiem, że sa pyszne, a te sa jeszcze śliczne :)
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają :-) dzięki za wspólne miłe pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudnie wyglądają, uwielbiam wszelkie babeczki i muffinki! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniałe babeczki :) pyszności:)
    dziękuję za wspólną zabawę! :)
    cudny talerzyk!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetna inicjatywa, a babeczki bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczne babeczki:) oj zjadłoby się taką teraz;]

    Pozdrawiam Dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmm... Oglądając zdjęcia Waszych babeczek nabrałam ochoty na pieczenie ;) O degustacji nie wspomnę :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne! Wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja niestety nie mogłam do Was dołączyć, ale podziwiam i bardzo żałuję, że mnie taka przyjemność ominęła.

    OdpowiedzUsuń
  21. Te babeczki są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepiękne i na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale urocze, jakie równe i piękne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...