sobota, 24 maja 2014

Mamine ciasto z rabarbarem


Witajcie :)
Sezon na rabarbar trwa, dlatego musiałyśmy go wykorzystać do słodkich wypieków. W domu Julki rabarbar przede wszystkim dodaje się do jednego z popisowych ciast jej Mamy, więc wybór był oczywisty. To ciasto kojarzy się nam z czasami dzieciństwa, kiedy Julka nie mogła się powstrzymać i wyjadała je prosto z blachy. Zapraszamy Was na ciasto z rabarbarowo-malinowym nadzieniem, puszystą pianą i pysznym lukrem. Czy można chcieć czegoś więcej?:)

Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki krupcztki
szczypta soli
150g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
łyżka kwaśnej śmietany lub łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy
5 łyżek cukru

Na nadzienie:
niecały 1 kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru
łyżka kisielu malinowego lub truskawkowego


Przygotowanie:
1. Na ok. 3 godziny przed pieczeniem przygotuj nadzienie. Rabarbar umyj, obierz i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem. Po około 2 godzinach zbierz sok, który zebrał się w naczyniu i przelej go do garnka. Sok zagotuj, dodaj rabarbar i podsmażaj całość przez około 10 minut. W 1/5 szklanki wody rozprowadź czubatą łyżkę kisielu. Zdejmij garnek z ognia, dolej kisiel i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.

2. Przygotuj ciasto. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i margarynę posiekaj nożem. Dodaj 4 żółtka wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie śmietanę i zagnieć ciasto.


3. Gotowe ciasto wyłóż do blachy (u nas o wymiarach 35x23 lub 25x25), nakłuj spód widelcem i piecz przez 10-15 minut w 175°C, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij je z piekarnika i lekko przestudź.

4. Ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec dodaj do niej 5 łyżek cukru i ponownie porządnie ubij. Na upieczone ciasto, wyłóż masę rabarbarową, a na nią ubitą pianę. Całość piecz przez około 20 minut w 175°C, aż do zapieczenia (lekkiego zbrązowienia) piany.

 
5. Gdy ciasto wystygnie piana zrobi się lekko wilgotna, by ułatwić sobie późniejsze krojenie, wstaw ciasto ponownie do piekarnika ustawionego na termoobieg lub tylko górną grzałkę i piecz całość jeszcze 5-10 minut w 180°C, do momentu aż piana lekko stwardnieje.

6. Na koniec gdy ciasto już wystygnie, polej całość lukrem.

Nasze oceny:

Basia: Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a to zasługuje na najwyższe noty. Jest delikatne, lekko kwaskowe z puszystą pianką. Moja ocena: 10/10.

Julka: To jedno z tych ciast, które często robimy w podwójnej porcji, bo znika w ekspresowym tempie. :) Polecam gorąco, nawet dla osób, które do tej pory za rabarbarem nie przepadały. Moja ocena: 10/10.

Zapraszamy na 
www.comfortfood.pl.
Mama to potrafi!Rabarbalove

14 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam ciasta z rabarbarem :) To wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamine - najlepsze ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar + słodka beza = połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda bardzo delikatnie, połączenie rabarbaru i bezy jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej jakie pyszne, połączenie super z bezą mmm Pięknej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Mamine ciasta zawsze są najpyszniejsze! To na takie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mamy, zawsze pieką najlepsze ciasta :D Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka cudna i delikatna pianka !
    Piekne zdjecia.,

    OdpowiedzUsuń
  10. O, z pianką to ja baaaardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka! *.*
    Świetnie się prezentuje to ciasto! : )

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...