sobota, 21 czerwca 2014

Tarta z cukinią


Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę lub znajomych czymś wyjątkowym - musicie koniecznie wypróbować poniższy przepis. Przepis na tartę na kruchym spodzie, z delikatną cukinią, słonawym serem feta, czosnkiem i innymi przyprawami. Tartę, która znakomicie smakuje na ciepło, ale cały jej smak wydobywa się gdy ostygnie i tak też polecamy ją podawać. To jedno z tych dań, które upiekłyśmy wraz z Kamilą na Street Food Festival - przepis na Wasze zamówienie. :) Tak przy okazji, chętnie przeczytamy jakie potrawy chcielibyście widzieć na naszym blogu - z przyjemnością je dla Was przygotujemy.

*Jeśli nie macie formy do do pieczenia tart, polecamy kupno jednorazowych foremek, których koszt nie powinien przekroczyć 2-3 złotych.

Składniki:
Na ciasto (na dwie blachy 20cm):
1 kostka margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki śmietany 18%

na farsz:
2-3 cukinie
2 cebule
opakowanie sera feta
2-3 ząbki czosnku
3 jajka
200ml śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wysyp na blat i wsiekaj w nią zimną margarynę (pokrojoną na małe kawałki), następnie dodaj sól, jajka oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i schowaj na 15 minut do zamrażarki. Po wyjęciu rozwałkuj je, wyłóż dokładnie dno i boki formy, a na koniec nakłuj spody widelcem. Piecz przez ok 20-30 minut w 180°C.

2. Gdy spody tarty będą się piec, zacznij przygotowywać farsz. Umytą (nieobraną) cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i porządnie odsącz. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy ta będzie gotowa dodaj do niej cukinię, przemieszaj i smaż razem aż odparuje większość płynu.


3. W dużej misce roztrzep lekko jajka, dorzuć do nich pokruszony w dłoniach ser feta, cukinię z cebulą, wyciśnięte ząbki czosnku, śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.


4. Na upieczone spody wylej farsz i piecz tarty przez następne 20-30 minut w 180°C. Po mniej więcej 15 minutach przełącz piekarnik tylko na górną grzałkę, wtedy farsz się szybciej zetnie. 

Nasze oceny:

Basia: Jest to jedna z najlepszych wytrawnych tart jakie jadłam. Świetnie smakuje na zimno. Polecam przygotować od razu dwie sztuki, bo znika w tempie ekspresowym :). Moja ocena: 10/10.

Julka: Tarta z cukinią smakuje tak niesamowicie, że zastanawiam się czy nie wolę tart wytrawnych od tych na słodko. A ten kto mnie zna wie, że to niezłe osiągnięcie ;) Moja ocena: 10/10. 

 

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie tarty! Idealne na rodzinne spotkania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie jestem na tak:) fantastyczna!

    Miłej pysznej niedzieli Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i również życzymy smakowitej i leniwej niedzieli :)

      Usuń
  3. Wspaniała wyszła! Tylko wolałabym ją zrobić na maśle, bardzo nie lubię margaryny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można zrobić kruche ciasto na maśle :) my akurat miałyśmy w lodówce margarynę :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł na tartę! Z cukinią jeszcze nie robiłam - musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita ta Wasza tarta dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też nie używam margaryny,ale pomysł na tartę świetny i piękne zdjęcia robicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością zjadłabym takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na obiad. Uwielbiam cukinie i tarty. Z chęcią wypróbuję :-) pozdrawiam serdecznie i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter