poniedziałek, 2 marca 2015

Zupa - krem porowo-ziemniaczany


Witajcie :) 
Kilka osób prosiło nas o przepis na prostą, szybką i dobrą zupę-krem. Dlatego też prezentujemy Wam dziś przepis na jedną z podstawowych zup Julii Child, z książki "Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni.". Książka jest z nami już od dawna ale jakoś nie możemy się do niej przekonać, ze względu na dość specyficzny sposób jej napisania. Są to raczej dość luźne porady, a nie przepisy dla początkujących. Jednak mimo to, przy niewielkim doświadczeniu w gotowaniu i odrobinie kreatywności można na bazie podpowiedzi Julii Child zrobić coś pysznego. My o zupy porowo-ziemniaczanej dodałyśmy trochę bazylii i dużo kolorowego pieprzu, dzięki czemu zyskała dodatkowego kopniaka smakowego.

Składniki(dla 3-4 osób na dwa dni):
4 pory
6 dużych ziemniaków
6 szklanek wody (u nas 4 szkl. wody i 2 szkl. bulionu)
2 łyżeczki soli
sporo pieprzu
7-10 listków bazylii
pół szklanki śmietany 30%

Przygotowanie:
1. Odkrój liście porów, przekrój na pół, umyj dokładnie i pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy z łyżką masła(ew.masła klarowanego) i podsmaż najpierw pokrojone pory, a po chwili dodaj ziemniaki.


2. Lekko podsmażone warzywa zalej wodą(bulionem). Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj drobno posiekaną bazylię. 


3. Zupę można podawać od razu lub ją zmiksować - by uzyskać krem porowo-ziemniaczany, najpierw zmiksuj zawartość garnka. Do śmietany wlej 3 łyżki zupy, wymieszaj szybko by ogrzać śmietanę po czym wlej ją do garnka i zmiksuj z zupą. Podawaj z listkiem bazylii lub podprażonymi pestkami dyni/słonecznika.

Nasze oceny:

Basia: Zupa porowa jest pyszna i pożywna, czyli taka jaką lubię najbardziej. Moja ocena:10/10.

Julka: Uwielbiam takie zupy. Por nadaje ostrości, a bazylia sprawia, że zupa nie jest mdła i nudna. Moja ocena:10/10.


12 komentarzy:

  1. Taki krem to uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam w weekend baaardzo podobną, przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie wygląda ten krem, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna, zrobię na pewno, bo lubię takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja wątroba nie toleruje cebuli, ale pory zastępują idealnie. Zupka palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, ta zupa jest pyszna, mój mąż zrobił ją ostatnio i popijaliśmy ją sobie tak po prostu, w ciągu dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja ! Takie zupy świetnie smakują szczególnie w chłodne dni .

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja :) Zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...