niedziela, 29 marca 2015

Recenzja esencji do sosów Knorr


Witajcie :) 
Ostatnio pisałyśmy Wam o paczce od firmy Knorr i o konkursie, w którym możecie wygrać zestaw esencji do sosów - pamiętajcie, że czas na przesłanie odpowiedzi mija dziś o północy :)
Na pierwszy ogień testów poszły dwie esencje do sosów: pieczeniowego jasnego oraz pieczeniowego ciemnego. Ten pierwszy świetnie sprawdził się jako składnik sosu do pieczonej wieprzowiny, a drugi postanowiłyśmy wykorzystać do przyrządzenia piersi z kurczaka w sosie rozmarynowym z suszonymi pomidorami autorstwa szefa kuchni marki Knorr - Piotra Murawskiego.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
pieprz

na sos:
50ml oleju
pęczek włoszczyzny
łyżka cukru
łyżka koncentratu pomidorowego
400ml czerwonego wina
łyżeczka suszonego rozmarynu
1 esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
50g posiekanych suszonych pomidorów

Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyść i pokrój na niewielkie kotlety. Wrzuć do miski. Dodaj miód, sos sojowy, przeciśnięty czosnek i 2 łyżki oliwy. Po ok 20-30 minutach usmaż kurczaka w garnku o grubym dnie. Wyjmij kurczaka na talerz i zabierz się do przygotowanie sosu.

2. Do garnka, w którym smażyłeś kurczaka, wlej olej i podsmaż drobno pokrojoną włoszczyznę. Smaż przez chwilę, aż zacznie brązowieć - następnie wsyp łyżkę cukru i smaż aż cukier ulegnie karmelizacji. Całość zalej czerwonym winem i gotuj przez 10 minut.


3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj zawartość garnka i zalej całość 400ml zimnej wody. Dodaj esencję do sosu Knorr, mieszając aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotuj kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje.


4. Na koniec przecedź sos przez sito, dodaj lekko posiekany rozmaryn i suszone pomidory i gotuj jeszcze przez chwilę.

5. Kurczaka możesz polać sosem lub wrzucić go do garnka i lekko podgrzać.

Nasze oceny:

Basia: Sos mi bardzo smakował. Wino, rozmaryn i suszone pomidory świetnie się uzupełniają. Polecam. Moja ocen 9/10

Julka: Kurczak w sosie rozmarynowo-pomidorowym z dodatkiem esencji do sosu pieczeniowego naprawdę był dobrym wyborem :) Nie jestem fanką rozmarynu, a mimo to sos mi smakował. Całość bardzo fajnie współgrała, a lekki aromat czerwonego wina dopełniał smak. Moja ocena: 9/10.


Zostały nam jeszcze trzy smaki esencji do sosów więc możecie się niedługo spodziewać kolejnych pomysłów na dania z ich wykorzystaniem :)

Według nas esencje do sosów sprawdzą się na pewno w wypadku mniej doświadczonych osób, które nie wiedzą jak przygotować zwykły sos od podstaw, lub dla tych, którzy chcieliby podkręcić smak znanych im dań z sosem w roli głównej. Zatem polecamy spróbować esencje do sosu marki Knorr, nawet tym najbardziej sceptycznym ;)

4 komentarze:

  1. Pyszny sos musiał wyjść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam te sosy. Muszę je wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę je wypróbować no i przede wszystkim przeczytać skład ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sos na czerwonym winie to musi być coś :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...