piątek, 6 marca 2015

Lekka lazania ze szpinakiem


Musimy się Wam do czegoś przyznać - uwielbiamy lazanie, a tej na dodatek nie potrafimy się oprzeć. W prawdzie nie jest to tradycyjna, przekładana lazania z mięsem mielonym i beszamelem, ale jej smak jest genialny. Czym się różni od znanej wszystkim lazanii? Tym, że w środku ma gotowane mięso z kurczaka, szpinak, pyszny sos pomidorowy, makaron i ser. Tak przygotowana zapiekanka jest dużo lżejsza i niskotłuszczowa. Pomysł zaczerpnęłyśmy z książki "Dania niskotłuszczowe".

A jeśli macie ochotę na lżejszą wersję tradycyjnej lazanii zapraszamy tu.


Składniki:

400g mrożonego szpinaku
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
450g mięsa z piersi kurczaka (ugotowanego)
makaron lasagne (u nas 4 płaty - ilość zależy od wielkości naczynia do zapiekania)
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
425 ml chudego mleka
trochę startego żółtego sera

Sos pomidorowy:
400g pomidorów z puszki
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku
150 ml czerwonego wina
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli przełóż pomidory, koncentrat pomidorowy, wlej wino, wsyp oregano. Gotuj całość przez 20 minut na małym ogniu, dopraw solą pieprzem i szczyptą cukru do smaku.

2. Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Dopraw szpinak gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie ułóż go na dnie formy do zapiekania. Na szpinaku poukładaj ugotowaną, pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Polej całość sosem pomidorowym i przykryj płatami lasagne.


3. Przygotuj biały sos. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością mleka. Resztę mleka wlej do garnka i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Do gotującego mleka dodaj rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i ciągle mieszając gotuj 2-3 minuty, aż mleko zgęstnieje. Solidnie przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia.

4. Lazanię polej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika, piecz 25 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.


Nasze oceny: 

Basia: Uwielbiam taki rodzaj lazanii. Jest pyszna, lekka i rozpływa się w ustach. Moja ocena: 10/10.

Julka: Nie wiem jak to jest ale lazanie robię i jem tylko z Basią Wersja ze szpinakiem i kurczakiem jest pyszna, tylko trzeba pamiętać by wszystkie składniki dobrze odparować by nasza lazania "nie pływała" Moja ocena: 9/10.



17 komentarzy:

  1. Szpinak, makaron i kurczak-świetne trio ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie! Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna ta lazania :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda prze smacznie, aż ślinka leci mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się muszę przyznać, że nigdy lazanii nie jadłam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. lazania bez beszamelu i jestem w 7 niebie.. omnomn!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm.... wygląda extra! Aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda cudownie, aż chce się skubnąć kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hejże... Dziewczyny, przetłumaczcie, bo nie znam tego alfabetu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też wolę kurczaka od mięsa wieprzowego, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. lazania wygląda perfekcyjnie, zmieńcie tylko czcionkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe połączenie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  14. To może wydać się dziwne, ale jeszcze nigdy nie jadłam lazani;)
    Jednak myślę, ze w takiej posmakowałaby mi.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham lasagne w każdej postaci! Wasza też przedstawia się przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...