piątek, 20 marca 2015

Placuszki jabłkowe z komosy ryżowej


Witajcie :)
Wspomniałyśmy ostatnio o ciekawym składniku, który ostatnio zagościł w naszych kuchniach i oto on - komosa ryżowa. Już od dawna chciałyśmy wypróbować to pseudozboże, które nie zawiera glutenu. Po próbach polubienia kaszy jaglanej byłyśmy nastawione odrobinę sceptycznie, gdyż wiele osób mówiło, że są one podobne w smaku. Nic bardziej mylnego :) Kasza jaglana źle przygotowana będzie gorzkawa i nie da się jej już uratować, podczas gdy komosę uratujecie zawsze. Nasze pierwsze podejście do quinoi postanowiłyśmy zrobić na słodko i był to strzał w 10! Przerobiłyśmy trochę przepis z bloga Feed Me Better (klik) i tak powstały pyszne placuszki jabłkowe z komosy ryżowej. Polecamy gorąco!:)

Składniki (na 10 sztuk):
50g komosy ryżowej
1 jajko
4 łyżki mleka
niecałe jabłko
2 łyżki siemienia lnianego (najlepiej zmielonego)
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka miodu
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1. Komosę ryżową opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka z grubym dnem i zalej 1/2 szklanki wody. Zagotuj, przykryj, zmniejsz gaz i gotuj aż quinoa wchłonie całą wodą, czyli ok 10-12 minut (mieszając co jakiś czas). Odstaw do wystudzenia.

2. W misce rozkłóć jajko z mlekiem, komosą, siemieniem i mąką. Dodaj obrane i starte jabłko, cynamon oraz miód. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 10 minut.



3. Placki smaż na rozgrzanej patelni z roztopioną łyżką masła, po ok 4 minuty z każdej strony. Masę można nakładać łyżką lub formować pożądany kształt w rękach.


Placuszki najlepiej smakują z dżemem lub migdałami :) W domu Julki zostały przyjęte z dużym entuzjazmem :)

12 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na inne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakujące, ale wygląda doobrze :) jak takie racuszki troszku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe, i jakie apetyczne :0

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wyglądają, ciekawe, czy z kaszy manny też by takie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam komosę w domu to spróbuję. Placuszki świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam quina i mysle takie placuszki sa genialne! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejne świetnie wykorzystanie komosy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne zastosowanie komosy! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wyglądają te placuszki...

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne placki! Komosa to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie miałam okazji próbować komosy ryżowej, jestem bardzo ciekawa jej smaku, ale sądzę, że jest pyszna;). Patrząc na składniki, myślę, że placuszki mają wspaniały smak;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...