piątek, 29 sierpnia 2014

Lekka wersja lasagne


Kochani, kto z Was lubi lazanię - ręka do góry. :) U nas w domach wszyscy za nią przepadają. Jednak jest to dosyć ciężkie i kaloryczne danie - dlatego postanowiłyśmy je trochę odchudzić. Zrezygnowałyśmy z sosu beszamelowego i dużej ilości żółtego sera. Tak powstała nasza wersja popularnego dania, z cudownym, rozpływającym się w ustach sosem pomidorowym z odrobiną czerwonego wina.

Składniki:

500g chudego mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
puszka pomidorów
3-4 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu
2 łyżki sosu worcester
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz, cukier, bazylia, ostra mielona papryka
makaron lasagne (9 płatów)
starty żółty ser (ok 50g)


Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Do zeszklonej cebuli dodaj startą marchew i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż całość do momentu, gdy marchewka zmięknie, a następnie przełóż warzywa do miski. Na tej samej patelni usmaż mięso, gdy straci swoją surowość dodaj podsmażone wcześniej warzywa.

2. Do mięsa dodaj pomidory i przecier (lub keczup), smaż całość kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru, bazylią i ostrą papryką. Wlej sos worcester i czerwone wino. Gotuj całość kilka minut, aż wino odparuje, a sos zgęstnieje. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku.


3. W dużym garnku zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj kolejno płaty makaronu lasagne (na 1-2 minuty). My zawsze obgotowujemy chwilę makaron, nawet jeśli producent tego nie zaleca.

4. Wylej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego, wyłóż płatami makaronu (po 3 płaty na warstwę). Na makaron wylej 1/3 sosu, posyp odrobiną startego sera. Ponownie połóż makaron i sos, a na niego ostatnią warstwę makaronu. Na wierz wylej pozostały sos i posyp resztą żółtego sera. Zapiekaj lazanię w piekarniku rozgrzanym do temp 180°C przez 20-25 minut.



Nasze oceny:

Basia: Lazania "po naszemu" jest boska. Uwielbiam jej smak i połączenie wszystkich składników. Z beszamelem też robię od czasu do czasu, ale ta wersja zdecydowanie częściej gości na moim stole :). Moja ocena: 10/10.


Julka: Już od dawna chodziła za mną domowa lazania. Nasza wyszła dokładnie taka jak powinna. Uważam, że dodanie odrobiny wina było wspaniałym pomysłem. Moja ocena: 9/10.




15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to danie, sama go jeszcze nie robiłam, ale jadłam kilka razy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, przepis spadł mi z nieba, bo szukałam fajnego przepisu bez sosu beszamelowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez sosu beszamelowego lazania jest równie pyszna :) pozdrawiamy

      Usuń
  3. Domowa lazania jest pyszna. Tylko właśnie ciężka dosyć, fajny przepis-będę korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny miałyście obiadek, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Największym fanem lazanii jest mój syn, robię ją rzadko ze względu na to że jest kaloryczna, ale wasza wygląda super, i jest "odchudzona", zapisuje sobie przepis :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mamy nadzieję, że synkowi posmakuje :) pozdrawiamy

      Usuń
  6. Fajna odchudzona wersja, przyznam, że ja też kombinuje z lazanią. Jest taka pyszna ale te kalorie są zabójcze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! jak lekka to biorę w ciemno! a tak na serio... wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. lasagne moge wcinać na okrągło i ta wersja bardzo mi się podoba!! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny uwielbiam lasagne! ten zapach i smak...i ser mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lasagne jest dobra, ale jadam ją tak rzadko, że aż wstyd... Wasza wersja jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! jestem wielką fanką lasagne!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...