wtorek, 11 marca 2014

Tort kawowo - czekoladowy


Witajcie :) Dwa tygodnie temu Mama Julki obchodziła swoje urodziny, w związku z czym postanowiłyśmy upiec jej tort. Nie było to jednak proste zadanie gdyż musiał on spełniać określone kryteria: musiał być „mokry”, z dodatkiem alkoholu, mocno czekoladowy i w dużych ilościach. Korzystając z tych wskazówek znalazłyśmy u Pani Dorotki tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi (klik). Zmodyfikowałyśmy go odrobinę pod względem wielkości naszej formy do pieczenia i ozdobiłyśmy bardziej po naszemu. Tort zrobił furorę, a solenizantka była bardzo zadowolona z doboru wszystkich składników. Nie pozostaje nam nic innego jak podzielić się z Wami naszym sposobem na idealny tort :)

Składniki:

Na blaty czekoladowe:
5 jajek
140g brązowego cukru
100g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao
4 łyżki oleju

Na krem śmietanowo-czekoladowy:
400 ml śmietany 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50g startej mlecznej czekolady

Do nasączenia:
130ml mocnej kawy
50ml wody
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
słoiczek ulubionych powideł (u nas śliwkowe)
50g startej mlecznej czekolady
garść płatków migdałowych

Przygotowanie:
1. Zacznij od upieczenia blatów tortu. W jednym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia, kakao, a następnie przesiej je i odłóż na bok. 

2. Do dużej miski rozbij jajka i wsyp brązowy cukier. Ubijaj je przez kilka minut mikserem z końcówką do ubijania białek, do momentu uzyskania puszystej piany. Piana powinna potroić swoją objętość. Do ubitej masy dodaj przesiane wcześniej suche składniki i olej. Wymieszaj delikatnie, tak by masa nie utraciła dużo pęcherzyków powietrza. Całość wylej do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 


3. Piecz w 170˚C przez około 30-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź ciasto w formie, a następnie wyjmij i wystudź na kratce. Gdy ciasto wystygnie przekrój je na 2 lub 3 blaty (wszystko zależy od wielkości Twojej formy. Pani Dorotce przy formie o średnicy 21cm udało się uzyskać 3 blaty, nasza forma miała większą średnicę dlatego przekroiłyśmy ciasto na 2 blaty).

4. W trakcie czekania aż ciasto wystygnie przygotuj krem. Mocno schłodzone składniki wymieszaj. Zacznij od śmietany i mascarpone. Gdy uzyskasz gęsty krem dodaj cukier puder, ponownie chwilę ubijaj, a na koniec wymieszaj uzyskaną masę ze startą czekoladą. 

5. Przygotuj także mieszankę do nasączenia tortu. Wymieszaj gorącą kawę (u nas 2 czubate łyżki kawy rozpuszczone w 130ml wody), wodę i spirytus. Pozostaw do przestygnięcia.

6. Złożenie tortu zacznij od ułożenia dolnego blatu na paterze lub talerzu, na którym będziesz docelowo podawać tort. Nasącz go kilkoma łyżkami mieszanki kawowej. Blat posmaruj grubą warstwą powideł śliwkowych. Na powidłach rozsmaruj połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim blatem, ponownie nasącz tort kilkoma łyżkami mieszanki kawowej i posmaruj go dokładnie kremem śmietankowym, pokrywając również boki tortu. 


7. Boki tortu wyrównaj dokładnie, tak by tort nie miał żadnych wybrzuszeń. Obsyp je startą wcześniej czekoladą, a wierzch tortu udekoruj płatkami migdałów. Całość schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Nasze oceny:

Mama Julki: Tort mimo, że z dodatkiem kakao smakował jak zrobiony z czekolady. Był wilgotny i nie za słodki. Tort idealny. Moja ocena: 10/10.

Julka: Mówiąc skromnie był to najlepszy tort jaki jadłam :) Alkohol jest wyczuwalny tylko w minimalnym stopniu więc to też duży plus. Moja ocena: 10/10.

15 komentarzy:

  1. Co za rozpusta! Miam ,miam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę powidła i kakao i jestem w 7 nieeebie <3
    pychoootaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki cudowny, jakbym chciała choć mały kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawowy? Ale bym sobie zjadła ! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje! Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sama bym dała dokładnie takie wskazówki co do tortu!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja się chciałam zapytać czemu nie mam kawałka na biurku?! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mama Julki stwierdziła, że tort był zdecydowanie za mały:) i to dlatego:) Ale następnym razem upieczemy większy i będzie dla wszystkich! :)

      Usuń
  8. Takie torciki bardzo lubię, masa z mascarpone i śmietaną. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wyobrażam sobie, jaki musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...