Ciasto z rabarbarem z przepisu mojej babci 😍 Receptura 
jest zawsze taka sama, nie zmieniła jej od lat. Oznacza to, że ciasto 
zawiera cukier, pszenną mąkę i masło, ale u babci nie może być inaczej. Do tego babcia zawsze powtarza: "To jest zdrowe ciasto, przecież dodałam
 do niego owoce", a z tym się nie dyskutuje 😁.
 Wilgotne, lekko kwaskowe od rabarbaru, nie można przejść obok niego obojętnie. Polecam.
*Ciasto stanowi bazę pod różne owoce - możecie wykorzystać truskawki, maliny, jabłka lub inne ulubione dodatki.
Składniki:
✔️Ciasto:
✔️Ciasto:
200g miękkiego masła
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do 
pieczenia
600g rabarbaru (mogą też być, truskawki, maliny, jabłka)
✔️Kruszonka: 
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
100g zimnego masła
Przygotowanie:
➖Masło utrzyj mikserem, dodaj cukier i miksuj na jasną 
masę. Cały czas miksując dodawaj po kolei jajka, gdy masa się połączy 
wsyp mąki, proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto łopatką. 
➖Blachę o 
wymiarach 20*30 cm (lub sporą keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia (można też posmarować masłem i posypać bułką tartą), przełóż do 
niej ciasto. Na wierzchu ciasta ułóż umyte i pokrojone w cienkie 
plasterki kawałki rabarbaru. 
➖Z zimnego masła, cukru i mąki zrób kruszonkę - 
najlepiej utrzyj ją w dłoniach. Posyp kruszonką po wierzchu ciasta. 
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45-50 minut do 
suchego patyczka.
 
 
                           

 
 


 

 
idealne ciacho!
OdpowiedzUsuń:D Dziękuję
Usuń