niedziela, 31 maja 2020

Ciasto z rabarbarem z przepisu babci

Ciasto z rabarbarem z przepisu mojej babci 馃槏 Receptura jest zawsze taka sama, nie zmieni艂a jej od lat. Oznacza to, 偶e ciasto zawiera cukier, pszenn膮 m膮k臋 i mas艂o, ale u babci nie mo偶e by膰 inaczej. Do tego babcia zawsze powtarza: "To jest zdrowe ciasto, przecie偶 doda艂am do niego owoce", a z tym si臋 nie dyskutuje 馃榿.
Wilgotne, lekko kwaskowe od rabarbaru, nie mo偶na przej艣膰 obok niego oboj臋tnie. Polecam.
*Ciasto stanowi baz臋 pod r贸偶ne owoce - mo偶ecie wykorzysta膰 truskawki, maliny, jab艂ka lub inne ulubione dodatki.

Sk艂adniki:
✔️Ciasto:
200g mi臋kkiego mas艂a
4 jajka
10 艂y偶ek m膮ki
10 艂y偶ek cukru
2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
600g rabarbaru (mog膮 te偶 by膰, truskawki, maliny, jab艂ka)

✔️Kruszonka:
1 szklanka m膮ki
1/3 szklanki cukru
100g zimnego mas艂a

Przygotowanie:
Mas艂o utrzyj mikserem, dodaj cukier i miksuj na jasn膮 mas臋. Ca艂y czas miksuj膮c dodawaj po kolei jajka, gdy masa si臋 po艂膮czy wsyp m膮ki, proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto 艂opatk膮.
Blach臋 o wymiarach 20*30 cm (lub spor膮 keks贸wk臋) wy艂贸偶 papierem do pieczenia (mo偶na te偶 posmarowa膰 mas艂em i posypa膰 bu艂k膮 tart膮), prze艂贸偶 do niej ciasto. Na wierzchu ciasta u艂贸偶 umyte i pokrojone w cienkie plasterki kawa艂ki rabarbaru.
Z zimnego mas艂a, cukru i m膮ki zr贸b kruszonk臋 - najlepiej utrzyj j膮 w d艂oniach. Posyp kruszonk膮 po wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45-50 minut do suchego patyczka.


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywa膰 i naci艣nij enter