poniedziałek, 25 maja 2020

Egzotyczna tarta z mango

Popołudniowe słodkości do kawy - tarta z musem mango i sokiem z limonki. Na spodzie kokosowym, bez dodatku mąki. Delikatna, kremowa, o tropikalnym i cytrusowym smaku. Szybka w przygotowaniu, bo do upieczenia jest tylko spód, a masę można przygotować w tym samym czasie. Krem nie jest zwarty, ponieważ nie dodałam do niego żelatyny. Dlatego pamiętajcie, aby ciasto trzymać w lodówce, bo inaczej będzie ciężko je pokroić.

Składniki:
Spód:
2 szklanki wiórków kokosowych
2 białka
1/2 szklanki ksylitolu
kilka kropli aromatu waniliowego
Krem:
1 bardzo dojrzałe mango 🥭
1 opakowanie mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu
3 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 135 stopni. Przygotuj spód. Wiórki kokosowe wymieszaj z białkami, ksylitolem i aromatem waniliowym. Wylep ciastem dno formy i boki (ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia). Ciasto będzie się kleić, ale takie powinno być. Wstaw do piekarnika na 35 min, aż spód się zarumieni. Wyjmij i wystudź.

Przygotuj krem. Mango umyj, obierz i oddziel od pestki. Zostaw kawałek do dekoracji. Zblenduj miąższ mango na mus. Zmiksuj mus mango z serkiem mascarpone, dodaj ksylitol i sok z limonki. Miksuj do połączenia składników. Wyłóż krem na wystudzony spód, udekoruj kawałkami mango, miętą lub skórką z limonki. Przechowuj w lodówce.

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter