sobota, 23 maja 2020

Omlet ze świeżymi warzywami i tofu

Omlet to takie danie, które za każdym razem można zrobić inaczej i zawsze będzie smakowało. Bazą do przygotowania omletu są jajka i przyprawy, a dodatki to już kwestia smaku i upodobań. Przygotowując omlet na słono zawsze dodaję dużo warzyw - takich, które akurat mam w lodówce. Czasem sięgam po wędlinę, a w dzisiejszej wersji wleciało tofu. Omlet wyszedł lekki i wiosenny. Polecam na dobre rozpoczęcie dnia.

Składniki (na jeden omlet):

2 jajka
pół cukinii
1 mała cebulka dymka
1/2 kostki tofu naturalnego
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
sól, pieprz
oregano, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Jajka roztrzep w misce, dodaj przyprawy, wlej odrobinę wody, wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półplasterki (nie odbieraj). Wrzuć pokrojone warzywa do cebuli.
Po 3 minutach dodaj pomidora pokrojonego w kostkę i tofu pokrojone na mniejsze kawałki. Smaż całość 3-4 minuty i zalej masą jajeczną. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i smaż omlet 4 minuty. Gdy zarumieni się od spodu, przewróć go na drugą stronę. Ja używam do tego dużego talerza. Nakrywam nim omlet i przekręcam patelnię do góry nogami. Omlet zostaje na talerzu, a następnie zsuwam go delikatnie na patelnię.
Smaż jeszcze 2 minuty i podawaj.


 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter