niedziela, 7 czerwca 2020

Pizza na cienkim cieście z pesto i mozzarellą

Jedliście kiedyś pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto? Na domowym, cienkim cieście (moim ulubionym), z sosem pomidorowym i mozzarellą smakuje wyśmienicie. Trzeba ją piec trochę dłużej, inaczej oliwa z pesto rozmoczy ciasto. A zdecydowanie lepiej smakuje, gdy jest chrupiące. Aby uniknąć zbyt długiego pieczenia, pesto powinno być niewiele, tylko dla podkręcenia smaku. 1 łyżka na całą pizzę w zupełności wystarczy. Smacznego.

Składniki (na dwa placki):
✔️Ciasto na pizzę:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek

✔️Dodatkowo:
1 szklanka sosu pomidorowego
1/2 cebuli
kilka pomidorków koktajlowych
kulka mozzarelli (dobrze odsączona)
pesto @pontiofficial

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki na ciasto przełóż do miski. Dodaj ciepłą wodę, miód i oliwę. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Z ciasta uformuj kulę, przełóż ja do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na godzinę.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Podziel ciasto na 2 części, rozwałkuj każdą na lekko oprószonej mąką powierzchni do średnicy około 25 cm. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą pizzę wylej około pół szklanki sosu pomidorowego, rozprowadź po powierzchni, posyp posiekaną cebulą, wyłóż pomidorki przekrojone na pół i mozzarellę pokrojoną na cienkie kawałki.

Na koniec na każdy placek nałóż łyżkę pesto, rozprowadź w kilku miejscach. Wstaw pizze do piekarnika. Piecz do zrumienienia, ok 15 min. Jeśli oliwa się wytopi, może to oznaczać, że pesto było za dużo i trzeba przetrzymać pizze trochę dłużej w piekarniku. Podawaj posypane rukolą.


1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter