czwartek, 7 maja 2020

Jak przygotować guacamole?



Domowe guacamole nie ma sobie równych. Bazą do przygotowania tego dipu jest awokado, a do niego limonka i sól. Można dodać także cebulę, pomidory, kolendrę, czy czosnek - wedle uznania. Ważne, aby awokado było bardzo dojrzałe, wtedy uzyskacie najlepszą konsystencję i smak. Nie zapomnijcie o soku z cytryny lub limonki,  by zachować intensywną zieleń sosu. Polecam na szybką przekąskę - z nachosami/tortillą lub na śniadanie, z grzankami.

Składniki:

2 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
szczypta mielonego chilli
2 gałązki świeżej kolendry
pół pomidora
pół czerwonej cebuli

Przygotowanie:

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i łyżką wyciągnij miąższ. Jeśli awokado będzie dojrzałe, miąższ wyjmiesz bez problemu. Przełóż je do miski i od razu wlej sok z limonki. Zgnieć awokado widelcem - nie ma potrzeby używania blendera, chyba, że preferujesz zupełnie gładką pastę.
Do rozgniecionych kawałków awokado dodaj sól, pieprz, posiekaną kolendrę, szczyptę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj. Pomidora i cebulę pokrój w kostkę i udekoruj nimi guacamole. Podawaj z plackami tortilli, nachosami lub z pieczywem.





1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter