piątek, 1 maja 2020

Owsianka malinowa na ciepło

Owsianka malinowa na ciepło - kremowa, lekko kwaskowa i chrupiąca dzięki płatkom migdałowym. Zazwyczaj jadam owsianki na zimno, zalane mlekiem, odstawione na noc do lodówki. Ale teraz, gdy mam rano więcej czasu, przekonałam się do owsianek na ciepło. Malinowa swoją konsystencją i smakiem bije na głowę śniadania na zimno 👌👌 i zdecydowanie będę robić ją częściej. Maliny można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami.

Składniki (na 1 porcję):
50g płatków owsianych górskich
szklanka mleka lub napoju roślinnego
1 łyżeczka ksylitolu (lub więcej gdy wolisz słodszą owsiankę)
szczypta soli
1 łyżka płatków migdałowych
pół szklanki malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie:
Do garnka wsyp płatki owsiane, zalej mlekiem. Mleko powinno zakrywać płatki. Postaw garnek na małym ogniu. Dołóż maliny, ksylitol, sól i migdały. Mieszaj co jakiś czas, gotuj 5-7 minut, aż owoce się rozpadną, a owsianka zgęstnieje. Udekoruj owocami i podawaj od razu.

 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam owsianki z malinami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę zrobić owsiankę Malinową po obejrzeniu tego wpisu ..., wygląda ciekawie i pysznie. Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter