sobota, 27 grudnia 2014

Jabłka zapiekane z miodem i orzechami


Witajcie :)
Jak zawsze po świętach mamy wrażenie, że nie damy rady już nic więcej zjeść. Znacie to uczucie? :) Te stoły uginające się od pysznych dań i kuszących deserów... a wszystkiego trzeba spróbować chociaż odrobinę? Jeśli tak jak my macie pełne brzuchy i nie możecie już patrzeć na ciężkie i kaloryczne dania, przychodzimy Wam z pomocą. Proponujemy szybki i lekki deser - jabłka zapiekane z miodem i orzechami włoskimi. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Wyjątkowego charakteru temu daniu nadają zioła - tymianek lub rozmaryn, które świetnie pasują do jabłek i miodu. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

3 łyżki miodu
4 jabłka
1 łyżka masła
50g orzechów włoskich
2 gałązki rozmarynu lub tymianek
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, ostrym nożem odetnij górę, łyżeczką wydrąż nasiona - uważaj, żeby nie przebić jabłek na wylot. Wydrążone jabłka skrop w środku sokiem z cytryny (co zapobiegnie ciemnieniu jabłek). Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, ułóż w nim jabłka.


2. Orzechy i zioła drobno posiekaj i wymieszaj z miodem. Nałóż nadzienie do jabłek i przykryj je odciętymi "czapeczkami" jabłek.


3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut. Podawaj od razu.

Nasze oceny:

Basia: Zioła z orzechami i miodem to bardzo ciekawe połączenie, które idealnie komponuje się z jabłkami. Moja ocena: 8/10.

Julka: Jak dla mnie takie jabłka to strzał w 10! Uwielbiam połączenie miodu i tymianku. Moja ocena: 10/10.


16 komentarzy:

  1. Taki fajny, lekki i zdrowy deser, super pomysł z dodaniem ziół ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) z chęcią bym zjadła takie jabłuszko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jabłka! Zazwyczaj robię je z żurawiną, Wtedy idealnie smakują z waniliowymi lodami. Koniecznie muszę wypróbować wasz przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat w tym roku udało mi się zachować umiar i opamiętanie w jedzeniu :)
    Ale takim deserem ni trochu bym nie pogardziła! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne. Piekne. Zdrowe. Ale mi narobilas smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak taki lekki deser! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... wspaniały pomysł na deser!

    OdpowiedzUsuń
  8. Deser pyszny, idealny na jesienno-zimowe popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, uwielbiam pieczone jabłka a tak dawno ich nie robiłam! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. jeden z moich ulubionych deserów, pełen smaku i aromatu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny deser, pysznie nadziałyście jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pieczone jabłka to deser mojego dzieciństwa- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne te jabłka! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter