poniedziałek, 15 grudnia 2014

Wegańskie ciastka migdałowe



Witajcie :)
Mamy nadzieję, że spodobały się Wam nasze propozycje prezentowe :) Dziś coś, o co już od dawna prosiliście, czyli wegański przepis. Żadna z nas nie ma doświadczenia w kuchni wegańskiej, dlatego zapytałyśmy znajomą, co poleca na pierwszy ogień do wypróbowania. Tak też prezentujemy wegańskie ciastka migdałowe, które robi się tylko z dwóch składników. Jeśli kupicie blanszowane migdały lub już zmielone, wtedy ich zrobienie zajmuje dosłownie moment. Świetnie sprawdzą się jako słodki upominek dla osób lubiących poznawać nowe smaki, dla tych lubiących marcepan oraz oczywiście dla wegan :)


Składniki (na ok 30-40 sztuk):


300g migdałów
4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Migdały przesyp do miski lub garnka, zalej wrzątkiem i przykryj talerzem/pokrywką na 20-30 minut. Dzięki temu zabiegowi łatwiej ściągnąć z orzechów skórkę. Po upływie podanego czasu odlej wodę i obierz wszystkie migdały.



2. Migdały zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub w mikserze. Połącz z 4 łyżkami syropu klonowego i dokładnie zagnieć rękoma, aż do połączenia składników.


3. Wyłóż połowę ciasta na papier do pieczenia, przykryj drugą warstwą papieru i w ten sposób wałkuj aż uzyskasz grubość ok. 4mm. Zdejmij papier, ponacinaj rozwałkowane ciasto we wzór kratownicy i wsadź do piekarnika nagrzanego do 140 (grzałka górna i dolna) na 10-12 minut. Ciastka należy wyjąć w momencie gdy zaczną się rumienić, po czym studzić je na kratce. Jeśli się kruszą odczekaj chwilę, przetnij wcześniejsze nacięcia nożem i pojedynczo przekładaj do studzenia.


Nasze oceny:

Basia: Delikatne, lekko ciągnące ciasteczka o ciekawej strukturze. Według mnie te ciasteczka są idealnie słodkie. Moja ocena: 8/10.


Julka: Ciekawa wariacja ciasteczkowa, zwłaszcza dla osób lubiących marcepan. Jak dla mnie są odrobinę zbyt mało ciekawe ;) Moja ocena: 7/10.




10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, takie idealne do chrupania wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka z migdałów są raczej mało chrupiące, a zdecydowanie bardziej wilgotne. Co nie zmienia faktu, że są idealne na wieczorną przekąskę :)

      Usuń
  2. Super ciasteczka :-) bardzo ciekawie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te ciasteczka, takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. weganką nie jestem, ale takie ciastka chętnie bym schrupała :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają super! :) no i z migdałami <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste i takie dobre! :>

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...