wtorek, 18 listopada 2014

Cake pops

Witajcie :)
Mamy co prawda dopiero połowę listopada, ale na sklepowych półkach już można znaleźć świąteczne ozdoby i pomysły na prezenty. Dlatego także my powoli zaczniemy obracać się wśród świątecznych przepisów. Na pierwszy ogień idą cake pops – czyli ciastka na patyku. Jeśli lubicie własnoręcznie wykonywać prezenty dla bliskich, dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was. Cake pops można robić na wiele różnych sposobów, a ich wygląd dzięki zmianie ozdób idealnie dopasujecie do różnych okazji. My pokazujemy Wam najbardziej podstawową wersję z bloga pani Dorotki (klik), ale tak naprawdę efekt końcowy zależy tylko od Waszej wyobraźni.


Składniki (na 20 sztuk):

400g suchego ciasta (1-2dniowego)
120g serka mascarpone
80g nutelli lub innego kremu orzechowego
200g czekolady
łyżka oleju
kolorowa posypka, wiórki kokosowe, ozdoby cukrowe
dodatkowo: patyczki do lizaków



Przygotowanie:
1. Ciasto pokrusz na drobne kawałki, a mascarpone wymieszaj z nutellą. Następnie połącz słodki krem z ciastem tworząc z duża kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i połóż w zamrażalniku na 15 minut. 

2. Wyjmij ciasto i podziel je na mniejsze kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ułóż je na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schowaj do zamrażalki na 15 minut. 

3. Roztop 6 kostek czekolady w kąpieli wodnej. Przygotuj patyczki i wyjmij ciastka z zamrażalki. Końcówkę patyczka zanurz w czekoladzie i natychmiast wetknij w środek kuli, pamiętając by nie przebić jej na wylot. Ułóż cake pops patykami do góry i schowaj do zamrażalki/lodówki na kolejne 15 minut.


4. Po tym czasie, rozpuść pozostałą czekoladę z łyżką oleju. Pojedynczo zanurzać cake pops w czekoladzie, czekając aż jej nadmiar skapnie i udekoruj według uznania. My obtaczałyśmy nasze ciastka na patyku w wiórkach kokosowych, kolorowej posypce owocowej i cukrowych płatkach śniegu.
 

5. Przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

Nasze oceny:

Basia: Robiłam je już wielokrotnie i czasem nawet w wersji bez patyczków. Wszystkim ta werja domowych "bajaderek" smakuje, a dzieciom dodatkowo bardzo się podoba. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam cake pops :) Podoba mi się to, że za każdym razem mogą wyjść zupełnie inne, a ich przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności. Moja ocena: 10/10.



Prezenty na Mikołajki

13 komentarzy:

  1. Muszę takie zrobić, jako żarłok bajaderkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeurocze ciasteczkowe lizaki :) Świetnie Wam wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. bajaderek niestety nie robię, ale kupiłam sobie foremkę do wypiekania okrągłych ciasteczek i też są pyszne:) pięknie Wam wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne :) Moja babcia zawsze mnie zabierała na bajaderki <3 Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudne! Naprawdę są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam, mi brakuje cierpliwości do takich ślicznych maleństw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentują się bombowo, dla dzieci muszą być super zabawą :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł. Na prezent rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzieciaki je uwielbiają, mogą się wyżyć kulinarnie i artystycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie urocze! Nie tylko dla dzieciaków ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...