poniedziałek, 10 listopada 2014

Babeczki kukurydziane z miodem i orzechami


Witajcie :)
Nie wiemy czemu, ale jesień sprawia, że pieczemy nasze ulubione ciasta prawie co tydzień ;) Pora zacząć próbować nowe przepisy i nowe smaki, stąd pomysł na dzisiejszy wpis. Szukałyśmy pomysłu na zdrowsze babeczki i natrafiłyśmy na poniższy przepis Edyty (klik). Muffinki kukurydziane z orzechami i miodem, w naszej wersji oczywiście trochę zmienione - sprawdzą się idealnie jako przekąska do kawy, lub nawet bułeczka do posmarowania ulubionym dżemem. Nie jest to słodki wypiek, więc może znaleźć uznanie u tych, którzy za słodyczami nie przepadają :)

Składniki (na ok. 18 babeczek):
60g masła
80g mąki kukurydzianej
320g mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 całe jajko + 1 białko
4 łyżki cukru trzcinowego
80g miodu (u nas lipowy)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
375ml maślanki
garść orzechów nerkowca


Przygotowanie:
1. Masło rozpuść w rondelku i zostaw do wystygnięcia.

2. W mniejszej misce wymieszaj suche składniki: obie mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Natomiast w dużej misce utrzyj żółtko z cukrem, dodaj miód, ekstrakt z wanilii i ostudzone masło, po czym zmiksuj dokładnie. Następnie wlej maślankę, przemieszaj i partiami dosypuj suche składniki. Miksuj całość do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsyp drobno pokrojone orzechy.


3. W schłodzonej misce ubij pianę z białek, po czym delikatnie połącz ją z ciastem.


4. Rozlej masę do formy na muffinki i piecz w 190 °C przez 20 minut. 

Nasze oceny:

Basia: Ładnie wyrosły, były mięciutkie i pysznie smakowały. Uważam, że świetnie nadają się na śniadanie. Moja ocena: 8/10.

Julka: Według mnie to bardziej małe bułeczki niż babeczki, ale posmarowane dżemem były pyszne. Moja ocena: 8/10.

15 komentarzy:

  1. Coś w sam raz dla mnie :) Urocze muffiny.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jak mało słodkie to u mnie w domu zrobią furorę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są zbyt słodkie :) dla naszych łakomczuchów mogłyby być nieco słodsze :)

      Usuń
  3. Pieczcie, dziewczyny, pieczcie, bo pysznie pieczecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne babeczki! mam akurat make kukurydzianą, więc chyba znalazłam jej zastosowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie porywam przepis !
    dzięki dziewczyny za kolejną fit słodką muffinkową inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...