czwartek, 27 grudnia 2012

Kulki a'la rafaello

Witajcie,
Święta, święta i po świętach:) Mamy nadzieję, że minęły Wam równie rodzinnie i smakowicie jak nam. Czas pomyśleć o przekąskach na sylwestra. Proponujemy Wam słodkie, kokosowo-kakaowe kuleczki, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Dodatkowo możecie je zrobić na przykład dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce (o ile wszystkie na raz nie zostaną zjedzone:D).



Składniki (na ok. 50-60 sztuk):
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżki kakao
4 łyżki spirytusu
3 duże opakowania herbatników
150-200g wiórków kokosowych


Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.

2. Do masy dodaj: żółtko, kakao i spirytus, dokładnie wymieszaj.

3. Pokrusz drobno herbatniki (przełóż herbatniki do foliowej torebki, owiń ściereczką i uderzaj wałkiem) i przełóż je do masy.




4. Formuj małe kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Przechowuj rafaelki w lodówce.
Smacznego :)



Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczne kuleczki, z wyczuwalną nutą alkoholu. Sprawdzą się jako deser lub przekąska. Moja ocena: 9/10.

Julka: Jest to jedna z ulubionych przekąsek w okresie świątecznym, w mojej rodzinie. To również dobra propozycja na sylwestra. Moja ocena: 9/10.

5 komentarzy:

  1. Smakowite Sreniferki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je kiedyś, są pyszne, ale ja wiórki kokosowe "trawię" tylko okazyjnie ;P Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Są smaczne, potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam przyjemność spróbować. Super-ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszymy się, że smakowały:) Wiórki kokosowe można zawsze zastąpić np. kakao, orzechami lub kolorową posypką:)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter