wtorek, 18 grudnia 2012

Świąteczne ciasto marchewkowe

Witajcie,
Mamy dziś dla Was pierwszą z propozycji na świąteczne wypieki. Nie jest to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto i być może odbiega trochę od smakołyków, które goszczą w Waszych domach, ale zapewniamy, że będzie wszystkim smakować. Ciasto marchewkowe - z korzenną nutą i dodatkiem bakalii (u nas tylko rodzynki, ale można dodać na przykład orzechy). Podczas pieczenia jego aromat roznosi się po całym domu. Świątecznego charakteru nadaje mu polewa z twarożku, dzięki której ciasto wygląda jakby było pokryte śniegiem. Bazowy przepis znalazłyśmy w książce "Dania niskotłuszczowe". Zapraszamy Was też na inne świąteczne przepisy już wkrótce - niektóre z nich, tak jak dzisiejsze ciasto marchewkowe (porcja ma 249 kcal) , są mniej kaloryczne, a to w święta na pewno nie zaszkodzi.

Składniki:
225g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
175g brązowego cukru
225g tartej marchwi
20g świeżo startego korzenia imbiru
60g rodzynek (lub mieszanki bakalii)
2 jajka
3 łyżki oleju
sok z 1 pomarańczy

Polewa:
225g niskotłuszczowego twarożku
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Tortownicę (o średnicy 20 cm) nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą (lub wyłóż papierem do pieczenia) - my piekłyśmy dwa ciasta, dlatego mamy dwie formy.

2. Do miski przesiej suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, mielony imbir i sól. Dodaj do tego cukier, starty imbir i marchew. Wszystko razem wymieszaj.


3. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i połącz z olejem i sokiem z pomarańczy. Wlej płyn do suchej mieszanki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.



4. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu aż będzie zwarte i brzegi będą odchodzić od formy - ok 40-45 min.



5. Ciasto wyjmij do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę. Utrzyj twarożek, dodaj do niego cukier i aromat waniliowy. Ostudzone ciasto posmaruj polewą.
Smacznego. :)


Nasze oceny:
Basia: Jest to najlepsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory jadłam. Jest wilgotne, miękkie i bardzo aromatyczne, długo zachowuje świeżość. Moja ocena: 10/10!


Julka: Ciasto marchewkowe to bardzo fajna alternatywa dla osób, które zwracają dużą uwagę na kaloryczność swoich posiłków. A do tego jest bardzo smaczne Moja ocena: 8/10.

1 komentarz:

  1. Było pyszne :-) fajnie wygląda :-) agatka

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...