czwartek, 13 grudnia 2012

Kurczak po meksykańsku

Witajcie :)
Co lubicie przygotowywać na obiad? Zupy, czy może bardziej sycące dania? U nas w domach uzależnione jest to od okazji i ilości osób zasiadających do stołu:) Niekiedy tez pojawiają się posiłki dwudaniowe:) Dzisiaj chcemy zaproponować Wam dobrze znanego kurczaka, ale przygotowanego trochę inaczej niż zwykle (przynajmniej u nas). Kurczak po meksykańsku - pikantne danie z lekką nutką słodyczy. Proponujemy Wam wykorzystać do tego przepisu pałeczki lub podudzia, które podczas powolnego duszenia w sosie staną się idealnie miękkie. Dodatkowo nie jest ono bardzo kaloryczne (jedna porcja kurczaka z sosem to tylko 207 kalorii),  gdyż przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe".

Składniki (dla 4 osób):
2 łyżki oleju
8 udek kurczaka
1 drobno posiekana cebula
1 łyżeczka sproszkowanego chili (lepiej mniej)
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
puszka pomidorów
125g ziaren kukurydzy z mrożonki


Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej na patelni, gdy będzie gorący połóż kurczaka i obsmaż go z każdej strony. Zdejmij z patelni.

2. Cebulę posiekaj, wrzuć na patelnię (tą samą na której smażony był kurczak) - podsmaż 3-4 minuty, a następnie dodaj chili i kolendrę.
3. Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki - dokładnie wymieszaj.

4. Przełóż z powrotem mięso na patelnie i pogotuj w sosie 20-25 min, aż kurczak będzie ugotowany. Dodaj kukurydzę i gotuj jeszcze przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Podawaj z ryżem i kolorowa sałatką.

* Przepis na naszą wersję greckiej sałatki podamy Wam jutro, a w przyszłym tygodniu, zaproponujemy Wam świąteczne wypieki :)



Nasze oceny:

Basia: Danie wyszło dosyć pikantne, więc jeśli wolicie łagodniejszą wersję, dodajcie mniej chili. Bardzo mi smakowało, na pewno przygotuję je jeszcze nie raz. Moja ocena: 8/10.

Julka: Świetny pomysł na pałeczki z kurczaka, które zawsze jadłam pieczone. Tutaj proponujemy Wam miłą odmianę. Smak kolendry jest silny więc można dodać trochę mniej, lub ją zmielić. Moja ocena: 8/10.

3 komentarze:

  1. Ale super to wygląda, naprawdę! :) uwielbiam meksykańską kuchnię i kukurydzę! a co to za cudo z ryżu wyszło? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :)Wsadziłyśmy ryż do foremki, żeby mu nadać ładny kształt:)

      Usuń
  2. Wygląda przesmakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...