piątek, 3 listopada 2017

Czekoladki z nadzieniem dyniowo-orzechowym (fit)

Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Zupy, risotto, czy gulasz dyniowy często goszczą na moim stole, a dyni nie ubywa. Przyszedł więc czas na coś słodkiego, zdrowszego i szybkiego w przygotowaniu. Zapraszam Was dzisiaj na jesienne czekoladki z nadzieniem dyniowo-orzechowym. Rozpływające się w ustach, korzenne w smaku i przede wszystkim zdrowe. Cez cukru, polepszaczy smaku i sztucznych barwników. Częstujcie się.

Polecam też przepis na czekoladki z nadzieniem malinowym (klik).



Składniki:

Warstwa czekoladowa:
4 łyżki oleju kokosowego
150g gorzkiej czekolady

Warstwa dyniowo-orzechowa:
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki puree z dyni
2 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy dyniowej*

* przepis na przyprawę dyniową klik


Przygotowanie:

1. Warstwa czekoladowa na spód - w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego i 75 g gorzkiej czekolady. Wymieszaj. Czekoladę rozłóż równomiernie na dnie foremek. Ja miałam duże silikonowe foremki, nie smarowałam ich dodatkowo tłuszczem, wyszło mi 7 czekoladek. Wstaw foremkę do zamrażalnika na 5 minut. W tym czasie przygotuj warstwę dyniową.

2. Warstwa dyniowa - w dużej misce wymieszaj pure z dyni, olej kokosowy (najlepiej jak będzie płynny, możesz go rozpuścić chwilę wcześniej i zostawić do wystudzenia), masło orzechowe, syrop klonowy, cynamon, przyprawę dyniową. Masę rozłóż na warstwę czekoladową, foremki wstaw ponownie do piekarnika i zamrażaj przez 20 min.

3. Warstwa czekoladowa na wierzch - w kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuść pozostałe 2 łyżki oleju kokosowego i 75 g gorzkiej czekolady. Wymieszaj. Czekoladę rozłóż równomiernie na masę dyniowo-orzechową, tak żeby ją całą przykryła. Wstaw foremkę ponownie do zamrażalnika na 5 minut.Po tym czasie wyjmij czekoladki z foremek, odstaw na chwilę, żeby się ogrzały i podawaj. Jeśli nie zjesz wszystkich od razu, przechowuj w lodówce.




15 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam bardzo podobne :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie czekoladki to ja się wpraszam :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tez dynia nr 1, a z czekoladkami zaszalalyscie 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Dynia to nasz faworyt jesienią :)

      Usuń
  4. Bardzo lubimy połączenie dyni z masłem orzechowym <3

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe czekoladki i do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie i pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na czekoladki zawsze jestem chętna 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam serdecznie, częstuj się :)

      Usuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...