wtorek, 31 października 2017

Śliwki pod owsianą kruszonką

Jakiego rodzaju śniadania preferujecie? Obfity posiłek, czy lekki, słodki i gotowy do zabrania ze sobą na drogę? Jeśli lubicie słodkie śniadania, ale jednocześnie lekkie i sycące, ten przepis będzie dla Was. Śliwki zapiekane pod chrupiącą owsianką - proste, smakowite, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc z powodzeniem sprawdzą się jako przekąska w pracy/szkole.


Składniki (na 3 kokilki):

6 śliwek
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki syropu z agawy
łyżka mąki kokosowej
szczypta soli
łyżka oleju kokosowego
1/4 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

1. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i przełóż do naczynia, w którym będziesz je zapiekać (skórą do dołu). 

2. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę kokosową, sól, syrop z agawy i cynamon. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj.

3. Śliwki zasyp przygotowaną mieszanką z płatków owsianych. Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, zapiekaj 20-25 minut (śliwki zmiękną, a płatki owsiane zarumienią się). Podawaj na ciepło.


7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzą nam się takie owocki pod kruszonką :) Idealne na śniadanie własnie bo u nas ten posiłek zawsze jest na delikatnie słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :) bardzo lubię takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Na jesień są idealne własnie owoce pod kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter