środa, 22 listopada 2017

Omlet na słono - z szynką i rukolą

Złocisty omlet z szynką, to propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie dla zabieganych osób. Omlet jest lekki i puszysty, a co najważniejsze, jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 minut. Podałam go z pomidorami i rukolą, które moim zdaniem dobrze komponują się z wędliną, ale możecie kombinować z dodatkami i wybrać swoje ulubione. Jeśli chcecie przygotować omlet dla dwóch osób, zwiększcie ilość składników. Smacznego.

Składniki (na 1 omlet):

2 jajka
łyżka mleka
2 plastry gotowanej szynki
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej papryki
garść rukoli
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szynkę drobno pokrój. Jajka roztrzep z łyżką mleka, wymieszaj ze słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Na patelni rozpuść olej kokosowy, wlej masę jajeczną, poukładaj na masie szynkę. Smaż, aż jajka się zetną, wtedy przewróć omlet na drugą stronę.

Jeśli obawiasz się, że omlet się połamie, pomóż sobie talerzem. Dużym talerzem przykryj patelnię, odwróć ją do góry dnem, po czym zsuń omlet z talerza ponownie na patelnię.

2. Smaż omlet jeszcze 1-2 minuty, aż spód się zarumieni. Zdejmij go z patelni. Na gotowy omlet połóż rukolę i pokrojone pomidorki. Zwiń go w rulon i podawaj na ciepło.


9 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter