Bułeczki cynamonowe z masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Sprawdzą się na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub jako deser. Są chrupiące, mocno orzechowe i rozpływają się w ustach. Upiekłam je w niecałe pół godziny, gdy okazało się, że wieczorem przyjdą goście. Zawsze mam w zamrażalniku ciasto francuskie, które jest idealne w sytuacjach awaryjnych. Jeśli wolicie słodsze desery, gorzką czekoladę zamieńcie na mleczną.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
5 łyżek masła orzechowego (u mnie niesolone)
6 kostek gorzkiej czekolady
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj masłem orzechowym, zachowując 1cm odstęp od brzegu. Gorzką (lub mleczną) czekoladę zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na ciasto francuskie z masłem orzechowym. Całość posyp cynamonem.
2. Ciasto zwiń ciasno wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój w grubsze plastry. Ułóż każde ciastko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 min w temperaturze 180 stopni (bułeczki urosną i zarumienią się od spodu). Poczekaj, aż wystygną i podawaj.
Pysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńmuszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite, ale chyba za krótko były w piekarniku.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Nie były za krótko, od spodu są mocno zarumienione. Mój piekarnik nie piecze od góry ;)
UsuńNa pewno smaczne ;)
OdpowiedzUsuńŚlinię się na myśl o każdej słodkości z dodatkiem masła orzechowego. Jestem od niego uzależniona:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie masła orzechowego i czekolady :)
OdpowiedzUsuńoff white
OdpowiedzUsuńfear of god
paul george shoes
off white shoes
off white outlet
jordan shoes
jordan
bape shoes
rtvs89jv2h4
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet