wtorek, 28 listopada 2017

Bułeczki cynamonowe z masłem orzechowym i czekoladą

Bułeczki cynamonowe z masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Sprawdzą się na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia lub jako deser. Są chrupiące, mocno orzechowe i rozpływają się w ustach. Upiekłam je w niecałe pół godziny, gdy okazało się, że wieczorem przyjdą goście. Zawsze mam w zamrażalniku ciasto francuskie, które jest idealne w sytuacjach awaryjnych. Jeśli wolicie słodsze desery, gorzką czekoladę zamieńcie na mleczną.


Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
5 łyżek masła orzechowego (u mnie niesolone)
6 kostek gorzkiej czekolady
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj masłem orzechowym, zachowując 1cm odstęp od brzegu. Gorzką (lub mleczną) czekoladę zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na ciasto francuskie z masłem orzechowym. Całość posyp cynamonem.

2. Ciasto zwiń ciasno wzdłuż dłuższego brzegu i pokrój w grubsze plastry. Ułóż każde ciastko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 min w temperaturze 180 stopni (bułeczki urosną i zarumienią się od spodu). Poczekaj, aż wystygną i podawaj.


8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite, ale chyba za krótko były w piekarniku.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie były za krótko, od spodu są mocno zarumienione. Mój piekarnik nie piecze od góry ;)

      Usuń
  3. Ślinię się na myśl o każdej słodkości z dodatkiem masła orzechowego. Jestem od niego uzależniona:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię połączenie masła orzechowego i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter