niedziela, 10 lipca 2016

Kasza jaglana z chia na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie, czyli popularna jaglanka, to pyszny i zdrowy pomysł na rozpoczęcie dnia. Ugotowana na mleku (lub wodzie), z dodatkiem nasion chia i podana z ulubionymi owocami da Wam zastrzyk energii na cały poranek. Jeśli lubicie śniadania na ciepło, często robicie sobie owsiankę, a jaglanki jeszcze nie jedliście, spróbujcie koniecznie. Jest delikatna, kremowa i za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od dodatków. Jeżeli rano nie macie czasu na gotowanie kaszy jaglanej, przygotujcie ją dzień wcześniej i odgrzejcie.


Składniki (na 2 porcje):
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka
3 łyżki nasion chia
1,5 łyżki miodu
szczypta soli
świeże owoce do podania

Przygotowanie:


1. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej mlekiem, dodaj szczyptę soli, nasiona chia i miód. Mieszaj co jakiś czas, żeby kasza się nie przypaliła. Gotuj do momentu, aż kasza zmięknie, ok. 20 minut. Podawaj z owocami.

Nasze oceny:

Basia: Takie śniadania lubię - szybkie, zdrowe i pyszne. Idealne rozpoczęcie dnia. Moja ocena: 10/10.

Julka: Naprawdę fajny pomysł na niebanalne i smaczne śniadanie. Dodajcie swoje ulubione owoce i zacznijcie swój dzień "power" posiłkiem :D Moja ocena: 10/10.


7 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter