poniedziałek, 4 lipca 2016

Domowe lody truskawkowe

Kochani!
Dzisiaj coś dla ochłody, czyli domowe lody. ;) Chyba najszybsze i najprostsze, bo wystarczą tylko 3 składniki i 3 minuty, żeby je przygotować. Nie żartujemy - nie potrzebujecie maszynki do lodów ani kilku godzin, żeby lody zamarzły. Wystarczy wsadzić owoce do zamrażalnika - my wykorzystałyśmy truskawki, ale weźcie swoje ulubione. Oryginalny przepis znalazłyśmy w książce "Pyszne 25", ale zamiast sorbetu zrobiłyśmy kremowe lody.


Składniki:

300g zamrożonych owoców - u nas truskawki
150g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli masz bardzo kwaśne owoce)

Przygotowanie:


1. Na 10 minut przed przygotowaniem lodów włóż mascarpone do zamrażalnika. Po tym czasie owoce wsyp do misy blendera/robota kuchennego, dodaj cukier puder i serek mascarpone.



2. Miksuj przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Jeśli składniki nie będą chciały się od razu miksować, przemieszaj je kilkukrotnie łyżką. Podawaj natychmiast.

Uwaga - tych lodów nie można ponownie zamrozić!

Nasze oceny:

Basia: Takie lody są doskonałe na upały, wystarczy chwila i już można się zajadać. Moja ocena: 10/10.

Julka: Uwielbiam tak proste, szybkie i smaczne przepisy. 3 minuty i domowe lody gotowe, a do tego możecie miksować swoje ulubione owoce uzyskując inne smaki. Moja ocena: 10/10.

4 komentarze:

  1. truskawkowe zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe lody są najlepsze! A szczególnie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...